RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
21:33:38    zondag, 17 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 26 augustus 2011 21:58 uur, laatst gewijzigd op 27 augustus 2011 16:31 uur

Kerkbestuur Liempde: 'goed gesprek'

Kerkbestuur Liempde: \'goed gesprek\'

Op de foto: Pastoor Norbert van der Sluis.

Het kerkbestuur van de parochie Sint-Jans Onthoofding in Liempde heeft naar eigen zeggen 'een goed gesprek' gehad met het Bisdom. ,,De hulpbisschop had een luisterend oor en wil constructief meedenken aan een goede oplossing voor alle partijen binnen de parochie", zo laat zegsman Jo Custers via een persbericht weten.

In het gesprek met de hulpbisschop brachten de bestuursleden Tini van den Berg (vice-voorzitter) en Jo Custers de problematiek die binnen de parochie Sint Jans Onthoofding heerst, naar voren. ,,De pastoor kan een parochiaan en gerespecteerd Liempdenaar geen kerkelijke uitvaartdienst weigeren zoals dat onlangs is gebeurd. Ook al is er sprake geweest van geplande euthanasie."

De communicatie hierover met de betrokkenen is volgens het kerkbestuur 'ondermaats' en de pastoor dient hiervoor aan de familie zijn excuses aan te bieden. Het bestuur heeft bij de hulpbisschop vooral ook benadrukt dat pastoor Van der Sluis in het geheel geen rekening heeft gehouden met de sociaal-maatschappelijke consequenties als gevolg van zijn handelwijze.

,,Het door vele parochianen geuite ongenoegen hierover, de hiermee gepaard gaande en getoonde heftige emoties en het door hen ervaren gebrek aan communicatie van de pastoor mét de parochianen, zijn uitdrukkelijk in het gesprek naar voren gebracht", zo meldt het communique. De bisschop had zich goed in de materie verdiept, mede naar aanleiding van een brief met documenten die het bestuur eerder had bezorgd.

In het gesprek heeft de hulpbisschop volgens het kerkbestuur 'helder het standpunt van de Wereldkerk, de Nederlandse Kerk en het Bisdom naar voren gebracht'. ,,Naar aanleiding van het principiële meningsverschil tussen pastoor Van der Sluis en het unanieme standpunt van alle overige bestuursleden én de gebrekkige communicatie van de Pastoor met de parochianen, heeft de hulpbisschop enkele belangrijke besluiten genomen."

De weekenddiensten en de bijzondere diensten zoals een uitvaartdienst, een doop- en een huwelijksplechtigheid, worden de komende weken door een vervanger verzorgd. Intussen werkt hij met bisschop Hurkmans aan 'een passende oplossing'. Zaterdag 27 en zondag 28 augustus zal een andere pastor de weekendvieringen verzorgen.

Na afloop van elke viering zal vice-voorzitter Tini van den Berg een toelichting op de ontstane problematiek geven. Ook zal hij mededelingen doen over het verdere verloop.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Meubelmakerijdenberg SNS Bank Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Gemeente Boxtel Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Proef Culinair