09:42:29    woensdag, 19 juni 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 23 augustus 2012 10:58 uur, laatst gewijzigd op 23 augustus 2012 11:03 uur

Kerk Gemonde moet dicht

Kerk Gemonde moet dicht

De Sint-Lambertuskerk in Gemonde sluit binnen nu en tien jaar haar deuren. Dat werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst in sociaal-cultureel centrum De Vink in Schijndel. Hier kregen inwoners van Gemonde, Den Dungen, Sint-Michielsgestel en Schijndel informatie over de geplande fusie van hun parochies.

Het Bisdom ’s-Hertogenbosch wil het aantal parochies in 2015 hebben teruggebracht van 230 naar 50. Dit heeft te maken met het teruglopende kerkbezoek, de slechte financiële situatie en vermindering van het aantal priesters, pastoraal werkers en vrijwilligers. Naast de Sint-Lambertuskerk moeten ook drie kerken in Schijndel dicht, dit zal in 2013 gaan gebeuren.

Volgens vice-voorzitter Ton van Houtum van het Gemondse kerkbestuur komt dit besluit niet onverwachts. ,,Toen in Gemonde het integraal dorpsontwikkelingsplan (IDOP) werd gelanceerd, werd er al over gesproken om de kerk, pastorie en bijbehorende tuin een andere bestemming te geven. Deze plannen zijn momenteel even opgeschort maar nu de sluiting van de kerk toch gaat plaatsvinden, kunnen deze panden gebruikt worden voor andere doeleinden. Natuurlijk is het jammer, maar het biedt ook mogelijkheden.”

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 23 augustus.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Advertenties