RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
11:14:49    maandag, 18 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Woensdag, 19 oktober 2011 14:37 uur, laatst gewijzigd op 19 oktober 2011 17:13 uur

Kartuizers en landlieden te boek

Kartuizers en landlieden te boek

Op de foto: Ger van den Oetelaar poseert voor het Groot Duijfhuis in de Liempdse buurtschap Kasteren.

Ger van den Oetelaar woont op historische grond. De Liempdenaar die donderdag 20 oktober een lijvig boek over de middeleeuwse geschiedenis van zijn familie presenteert, heeft ooit een droomplekje gevonden aan de Kasterensestraat, op een steenworp afstand van het Groot Duijfhuis dat ooit behoorde tot het leengoed van de kartuizers.

Bijna dertig jaar heeft Van den Oetelaar (Liempde, 1957) gewerkt aan een familiegeschiedenis die beslist opmerkelijk genoemd mag worden. In een fraai vormgegeven boekwerk dat 388 pagina’s telt en in pakweg vijftienhonderd noten naar allerlei historische bronnen verwijst, brengt de Liempdenaar de geschiedenis van zijn middeleeuwse familieleden tot leven.

Heel bewust heeft hij zich beperkt tot de periode 1250-1700; na 1700 stierf de adellijke tak namelijk uit. ,,Ik sluit niet uit dat er ooit een tweede boek komt over de Van den Oetelaars in de huidige tijd. Nu heb ik me vooral gericht op de middeleeuwse tijd en hoop ik de belangstelling van mijn familie voor hun eigen verleden op te wekken.” Zelfs de naar Canada geëmigreerde familieleden zitten te wachten op het boek, zo heeft hij meermaals vernomen.

Van den Oetelaar begint zijn boek in het jaar 1250 als de familie in het gebied d’Oetelaar – ergens tussen Gemonde en Schijndel – actief is als landbouwer en hopteler. De hopteelt bracht hen waarschijnlijk fortuin waardoor ze naar Sint-Oedenrode verhuisden, de toenmalige hoofdstad van het kwartier Peelland. ,,Dit werd de adellijke tak Van den Oetelaar, die belangrijke functies ging bekleden, zoals kwartierschout en stadhouder”, vertelt de auteur.

Een even opvallend als cruciaal deel in het boek behandelt de vier kartuizers die in de familie Van den Oetelaar actief zijn geweest. De auteur heeft niet kunnen achterhalen waarom leden van de adellijke familietak hebben gekozen voor deze strenge kloosterorde, waarvan de hoofdvestiging verscholen ligt in de Chartreuse, een machtig gebergte nabij Grenoble in de Franse Alpen.

Het boek ’Familie Van den Oetelaar 1250-1700. Landlieden, bestuurders en kartuizers binnen Hertogdom Brabant’ is een uitgave van antiquariaat Dutmala en is na de presentatie op 20 oktober via www.duthmala.nl verkrijgbaar voor een bedrag van 45 euro (exclusief verzendkosten).

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

SNS Bank Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Proef Culinair Beleef Boxtel Olieenzo Geld en Makelaardij