07:37:57    dinsdag, 18 juni 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 22 september 2011 14:56 uur, laatst gewijzigd op 06 oktober 2011 14:26 uur

Kanokade en vissteiger bij Dommel

Kanokade en vissteiger bij Dommel

Op de foto: In plaats van een graafschep is aan de hydraulische arm van deze kraanmachine een trilmechanisme bevestigd. Daarmee worden de houten palen voor de kanokade ruim vijf meter de grond in gedreven. (Foto: Albert Stolwijk).

Het waterschap heeft deze week de werkzaamheden hervat van het project Dommel door Boxtel. Ten zuiden van Konijnshoolsedreef zijn poelen gegraven en met de grond die daarbij vrijkwam, wordt een historische redoute opgeworpen. Bij Dommeloord in de wijk Oost worden hardhouten balken ruim vijf meter de grond in getrild aan de oever van de rivier. Hier komt een in- en uitstapplaats voor kanoërs.

Het is de eerste van diverse ingrepen aan de rivieroever bij Boxtel-Oost waartegen milieuvereniging Het Groene Hart bezwaar heeft aangetekend in een bodemprocedure waarin pas in december van dit jaar definitief duidelijkheid komt. Desondanks is het waterschap met de aanleg gestart.

Stroomopwaarts is donderdag ter hoogte van De Wagenmaker gestart met de aanleg van een vissteiger voor mindervaliden en in de rivierbochten bij De Strodekker en De Klapwaker wordt het fietspad verlegd en de oever verlaagd. In het verlengde van De Kaarsenmaker wordt een voetgangersbrug geplaatst om de zuidelijke oever te bereiken waar je in de toekomst over een vlonderpad door de ruige begroeiing kunt struinen.

Ook ten westen van de Eindhovenseweg wordt gewerkt. Onlangs zijn hier poelen gegraven. Het zand is naar de laaggelegen beemd gebracht in de bocht waar de Konijnshoolsedreef afbuigt naar kasteel Stapelen. Daar wordt in samenwerking met de Heemkundekring Boxtel een oude redoute, een veldversterking die ooit werd opgetrokken in verband met de Belgische Opstand (1830), opgeworpen.

Auteur: Henk van Weert

Advertenties