RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
12:11:14    zondag, 21 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Woensdag, 08 juni 2011 22:40 uur, laatst gewijzigd op 08 juni 2011 22:44 uur

Kaarsjes branden op Alpe d'Huez...

Kaarsjes branden op Alpe d\'Huez...

Op de foto: Het kaarsje van Wietske in bocht 14 van Alpe d'Huez vertelt het verhaal van Alpe d'HuZes... (Foto: Marc Cleutjens).

Alpe d’HuZes grijpt je bij de keel. Dompel je onder op de camping, hoor alle verhalen die mensen vertellen over het lot van hun naasten en je begrijpt waarom mensen hier een ultieme inspanning willen leveren en geld willen inzamelen voor KWF Kankerbestrijding. Henk Quinten uit Liempde vertelde het al eerder: ,,Als je tien van zulke verhalen hebt gehoord, ben je verkocht en doe je mee. Punt.”

Op de flanken van Alpe d’Huez branden sinds woensdagavond duizenden kaarsjes. Ze waren deze week te koop in het Palais des Sports en symboliseren een familielid, vriend of kennis die te maken heeft gekregen met kanker. In alle bochten flakkeren de vlammetjes. Zoals in bocht 14, vernoemd naar de overleden Portugese klimgeit Joachim Agostino die ooit triomfen vierde in de Tour de France.

In deze bocht staat het kaarsje van Wietske. ’Lieve papa, ik neem je mee achterop. Ik draag je altijd in mijn hart.’ Hartverscheurend, maar ook intens mooi. En intrigerend. Wie is Wietske? Wie was haar vader? En welk verhaal schuilt er achter dit kaarsje dat zo mooi brandt, vlakbij al die andere kaarsjes en die schreeuwende spandoeken van grote en kleine sponsors. Het kaarsje van Wietske...

Vandaag hebben alle Boxtelse, Liempdse en Gemondse deelnemers aan Alpe d’HuZes elkaar ontmoet. Dat gebeurde op de plek waar ook de groepsfoto werd gemaakt, waarop alle 4.388 deelnemers aan de sponsortocht staan. Natuurlijk gingen onze regionale kanjers ook op de foto. En ze wensten elkaar allemaal succes. Ook een mooi moment, vooral ook omdat ze elkaar veelal niet eerder tegenkwamen.

Dat succes zullen het nodig hebben. Nog een (kort) nachtje slapen en dan klinkt straks om half vijf het startschot. De berg ligt er gelukkig op en top bij. Gemeentewerkers van Le Bourg d’Oisans hebben vandaag met veegwagens alle vuil en grind verwijderd. En met verf (op waterbasis!) is het complete wegdek vol gekalkt met de namen van al die dappere deelnemers. Veertien kilometer afzien wordt veertien kilometer lezen wat er toch allemaal is opgeschreven. En natuurlijk stilstaan bij al die kaarsjes met elk hun eigen verhaal.

Stilstaan? Niet helemaal natuurlijk, want er moet natuurlijk wel keihard gewerkt worden om een topprestatie te kunnen leveren. Om met die Liempdse supporters te spreken: ’Fietsen verdorie!’.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Olieenzo Geld en Makelaardij Doornmalen electro Gemeente Boxtel Proef Culinair Geerts advies SNS Bank Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg