11:38:29    zaterdag, 04 juli 2020
brabants centrum logo
Donderdag, 23 juni 2011 15:15 uur

Jongeren zoeken oplossing hangjeugd

Leerlingen van de basisscholen Molenwijk, Prinses Amalia en Sint-Theresia namen de afgelopen weken deel aan het project ’Iedereen telt mee’. Binnen dit project worden bovenbouwleerlingen zich bewust van het belang van vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. De kinderen richtten zich in de bijeenkomsten op een probleem in hun leefomgeving. In Boxtel werd gekozen voor hangjongeren. In een gesprek met burgemeester Frank van Beers vroegen de kinderen aandacht voor dit vraagstuk.

,,Hangjongeren vernielen de leefomgeving. Ook kunnen wij soms niet in een speeltuin terecht omdat er dan hangjeugd is die ons wegjaagt”, zo luidde de klacht van de Boxtelse kinderen. Hoewel burgemeester Van Beers erkent dat er sprake is van een probleem, vindt hij ook dat iedereen recht heeft op een eigen plek. ,,De openbare ruimte is van iedereen”, legde hij uit. ,,Wel is het belangrijk dat we rekening houden met elkaar. Vernielen mag natuurlijk niet en ook troep achterlaten is verboden.”

Volgens de deelnemers aan het project moeten de hangjongeren worden aangesproken. ,,U weet toch wel wie deze jongeren zijn?” vroeg Eelke zich af. Van Beers antwoordde hier bevestigend op: ,,Dat weten we inderdaad. En we proberen ook zoveel mogelijk met hen te praten en te zorgen dat zij zich niet vervelen. Maar wegsturen is niet altijd een oplossing, we kunnen mensen niet verbieden om in openbaar gebied te zitten. Ik beloof jullie in ieder geval dat we echt ons best doen om met de jeugd te gaan praten en hen zinvolle tijdbesteding aan te bieden.”

Het probleem rond hangjongeren werd weliswaar niet opgelost, wel kwamen de kinderen meer te weten over hun burgemeester. Ze mochten hem namelijk allerlei vragen stellen. De leerlingen weten nu onder meer dat Van Beers houdt van sporten, muziek en theaterbezoek en dat zijn lievelingseten vis is. Er was één vraag waar de kinderen geen antwoord op kregen. Ze wilden graag weten hoeveel een burgemeester verdient. ,,Anderhalf keer zoveel als jullie schooldirecteur”, zei Van Beers grinnikend. Maar hoeveel de Boxtelse schooldirecteuren verdienen, daar kwamen de kinderen niet achter…

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Toverboom Meubelmakerijdenberg Elan Bikes support Podium Boxtel Beleef Boxtel Huidtherapie TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen EmielTechniek Geld en Makelaardij Geerts advies Doornmalen electro Alfa buisman optiek Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus