07:16:36    zaterdag, 04 juli 2020
brabants centrum logo
Maandag, 21 oktober 2013 12:35 uur, laatst gewijzigd op 21 oktober 2013 15:57 uur

Impuls voor heide op Kampina

Impuls voor heide op Kampina

Op de foto: Het pijpenstrootje overwoekert de uitgestrekte heidevelden in natuurgebied Kampina. (Foto: Natuurmonumenten).

Natuurgebied Kampina tussen Boxtel en Oisterwijk ondergaat tot eind 2015 een facelift die het heidelandschap haar natuurlijke schoonheid teruggeeft. Natuurmonumenten heeft deze week met de lancering van het Leefgebiedsplan Kampina nieuwe maatregelen aangekondigd die het fraaie maar tevens kwetsbare natuur- en cultuurlandschap van de ondergang moeten redden.

Vanwege de vele bijzondere planten en dieren behoort de Kampina volgens Natuurmonumenten tot een van de waardevolste heideterreinen van Nederland. Maar op steeds meer plekken krijgt het bos de overhand en verdringen graspollen de heide. Om die reden is onder meer negen hectaren bos gerooid rond en tussen de grootste Huisvennen.

Het leefgebied van typische heidesoorten wordt momenteel bedreigd. Natuurmonumenten gaat de achteruitgang te lijf met de uitvoering van het Leefgebiedsplan Kampina. ,,Dankzij een subsidie van provincie Noord-Brabant kunnen de maatregelen uit dit plan worden uitgevoerd en draagt het project bij aan een vitaal, mooi en schoon Brabants platteland”, zo stelt de natuurorganisatie.

De Kampina wordt door al deze maatregelen afwisselender wat de beleefbaarheid voor wandelaars en fietsers vergroot. Zo zal er in de toekomst langs het fietspad over de Kampina weer veel meer bloeiende paarse heide te zien zijn en passeren de fietsers ook een mooie bloemrijke graanakker.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Elan Bikes support buisman optiek Olieenzo TopSlank Huidtherapie EmielTechniek Podium Boxtel Geld en Makelaardij Remax-optimus Meubelmakerijdenberg Filipe Alfa