00:27:06    woensdag, 08 april 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 28 december 2011 13:42 uur, laatst gewijzigd op 30 december 2011 11:57 uur

Impuls voor behoud populieren

Impuls voor behoud populieren

Op de foto: Beeld van het populierenlandschap in Liempde met op de achtergrond de duiventoren in de buurtschap Kasteren. (Foto: Gerard Schalkx).

De Stichting Streekrekening Het Groene Woud draagt 10.000 euro bij aan een initiatief dat het populierenlandschap in Het Groene Woud op een duurzame wijze in stand gaat houden. Doel van het initiatief is om het landschap van populieren rendabel te maken. Door samenwerking worden de kosten voor aanplant, onderhoud en oogst van populieren verkleind en de inkomsten verhoogd.

,,Daarnaast wordt gezocht naar nieuwe afzetmarkten en samenwerkingsvormen met grondeigenaren, ketenpartners, bedrijfsleven en maatschappelijke partijen en burgers”, zegt voorzitter Frans van Beerendonk van Stichting Streekfestival Het Groene Woud.

De populier is één van de snelst groeiende boomsoorten in Nederland. Inwoners van Het Groene Woud hebben hiervan lang gebruik gemaakt en inkomsten gegenereerd door het planten van populieren langs lanen, wegen en in weides voor de klompen- en luciferindustrie. In Het Groene Woud zijn hierdoor ook voorpootrechten ontstaan.

Van Beerendonk: ,,Hierbij kregen boeren het recht om op grond van de gemeente, met name langs wegen, populieren te planten en te oogsten, mits ze ook weer herplaatst werden. Hierdoor is het typische populierenlandschap in Het Groene Woud ontstaan.”

Sinds decennia is de populier uit het landschap aan het verdwijnen. ,,Hiermee verdwijnt naast de alternatieve inkomsten ook het voorpootrecht en daarmee het bijzondere multifunctioneel landgebruik. Echter, ook de kennis over de populierenteelt dreigt te verdwijnen, waarmee de teelt van populieren in dit gebied een definitieve nekslag dreigt te krijgen”, zegt Van Beerendonk.

,,Door het verdwijnen van het populierenlandschap verliest Het Groene Woud een stuk identiteit en wordt het gebied minder onderscheidend, waardoor het aantrekkingskracht op stedelingen en toeristen verliest. Dit heeft weer gevolgen voor de vele recreatieve activiteiten die in het gebied aanwezig zijn.”

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Beleef Boxtel Podium Boxtel Toverboom Remax-optimus EmielTechniek Meubelmakerijdenberg Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Filipe TopSlank Uitvaartonderneming Bijnen buisman optiek Olieenzo Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro