04:00:32    maandag, 06 juli 2020
brabants centrum logo
Dinsdag, 07 juni 2011 19:31 uur, laatst gewijzigd op 07 juni 2011 19:41 uur

'Iedereen wil Alpe d'Huez bedwingen'

\'Iedereen wil Alpe d\'Huez bedwingen\'

Op de foto: Remco uit Heiloo bedwingt Alpe d'Huez met zestig bakstenen op een kruiwagen. Hij is goed voor zestig keer 250 euro. Veel wielrenners stappen even af om hem aan te moedigen. (Foto: Marc Cleutjens).

Het is gelukt. Iets meer dan twee uur zwoegen en dan dat ultieme gevoel. Hier wonnen Marco Pantani, Peter Winnen, Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse. Eerlijk is eerlijk, hun tijd was natuurlijk stukken beter. Maar als de eerste appartementenblokken van Alpe d’Huez in beeld komen en slotbocht 1 is gepasseerd, zit de klim er ook voor ons bijna op. Dit gaan al die mensen donderdag 9 juni dus doen. Respect!

De klim over ongeveer 14 kilometer is loodzwaar. Iedereen is benauwd voor de eerste drie bochten en ze hebben gelijk, het is verschrikkelijk afzien. Daarna gaat het beter en eenmaal in het ritme passeren bekende plekken die je kent van de Tour de France-etappes met Jean Nelissen en Mart Smeets de revue. Het kerkje! Jammer dat de pastoor nu de klokken niet luidt...

De meeste deelnemers aan Alpe d’HuZes zijn dinsdag nog één keer omhoog gegaan. Het was dus een oneindig lang lint met fietsers op de bergflanken. Maar ook wandelaars, hardlopers en rolstoelers klommen nog maar eens omhoog. En dan was er natuurlijk nog Remco (‘Zeg maar Rem’) uit Heiloo.

Remco is herkenbaar aan een grote stalen kruiwagen waarop hij zestig bakstenen naar boven sjouwt. ,,Voor iedere baksteen krijg ik 250 euro sponsorgeld. De moeite waard dus om deze inspanning te verrichten”, puft de Noord-Hollander. Hij is bij bochtje 18, nog een heleboel kilometers te gaan dus tot de top. ,,Woensdag hoop ik boven te komen, met deze lading mag ik donderdag de weg niet op vanwege de veiligheid.” Hij haalde de top overigens dinsdagavond al.

Puffend en steunend gaan we verder naar boven. Het is gaan regenen en de temperatuur daalt onder de 10 graden Celsius. Met dank aan campingbuurman Marinus uit Werkendam, die donderdag lopend naar boven gaat maar nu een fiets heeft gehuurd, lukt het om steeds maar weer door te gaan. Zijn aanmoedigingen zijn goud waard.

Boven in Alpe d’Huez is het kermis en carnaval tegelijk. In het Palais des Sport heeft de organisatie van Alpe d’HuZes haar tenten opgeslagen. ,,We hebben alles aardig onder controle, maar het is retedruk met zoveel deelnemers”, zegt woordvoerster Amarens Schuurmans. Honderden deelnemers drinken koffie, lunchen, kopen merchandise voor het goede doel en blikken terug op hun ervaringen.

Veel ’Bekende Boxtelaren’ zijn er ook. Een delegatie van het team Kennie Besta Nie geniet van de ambiance. Ton Jorna van Biking4Life komt juist aanfietsen. ,,Ik ben als enige helemaal naar boven gegaan. Ik denk dat de rest vanwege de regen voor een halve klim heeft gekozen”, grinnikt de Boxtelaar. Kim Albert bevestigt het even later per telefoon. ,,Ook denk ik dat we onze verwachtingen wat moeten bijstellen. Zes keer omhoog? Nou, dat zal best lastig worden", tempert hij de hoge verwachtingen.

Na de verplichte foto bij het hoogste punt van de col, kiezen wij voor de afdeling. Een helse tocht waarbij sommigen er kennelijk in slagen met bijna 100 kilometer per uur naar beneden te razen – over spekglad wegdek! De meesten zijn voorzichtiger en knijpen de remmen wat vaker dicht. Dat moet 9 juni ook; er geldt tijdens Alpe d’HuZes een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur.

Morgen eerst Alpe d’HuZus, het kleine zusje van Alpe d’HuZes. Pakweg 270 moeders, zussen en andere betrokkenen gaan eenmaal omhoog om ook eens te ervaren hoe het is om Alpe d’Huez te bedwingen. De verslaggever kan er sinds dinsdag over meepraten. ‘Best pittig.’ En dat is een eufemisme, laat dat duidelijk zijn...

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Alfa Beleef Boxtel Filipe Elan Bikes support Podium Boxtel Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo buisman optiek TopSlank Café zaal Kloosterzicht EmielTechniek Toverboom Doornmalen electro Geld en Makelaardij