RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
01:38:19    vrijdag, 22 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 21 maart 2014 10:17 uur, laatst gewijzigd op 21 maart 2014 13:35 uur

INbox verliest één zetel aan C95

INbox verliest één zetel aan C95

Op de foto: De afdeling burgerzaken van de gemeente Boxtel telt vrijdagochtend de stemmen na van stemlokaal Kloosterhof in de raadzaal. (Foto: Henk van Weert).

Bij de definitieve vaststelling van de stembusuitslag in Boxtel heeft Cominatie95 er een zetel bijgekregen. Die gaat ten koste van INbox, dat met twee zetels achterblijft. Na controle van de gegevens van stembureau De Kloosterhof in Liempde werd donderdag een afwijking van drie stemmen ontdekt. Vrijdagochtend vond in het Boxtelse gemeentehuis een hertelling plaats.

Combinatie95, Balans en INbox krijgen er door de hertelling van de stemmen die werd uitgebracht in De Kloosterhof allemaal één stem bij. Aanvankelijk werd gedacht dat dit geen invloed zou hebben op de zetelverdeling. ,,Pas als Combinatie95 vier stemmen krijgt, zou dit volgens mijn berekening van invloed zijn", zei Willie van de Langenberg, lid van het centraal stembureau én vertrekkend wethouderr van INbox. Ook burgemeester Mark Buijs, de voorzitter van het centraal stembureau, dacht toen nog dat de hertelling geen gevolgen zou hebben voor de zetelverdeling.

Dat het allemaal anders uitpakte heeft twee oorzaken, aldus burgemeester Buijs: ,,Bij de berekening van de restzetels hebben grotere partijen meer kans dan kleinere politieke partijen. Hierdoor telt de extra stem van Combinatie95 zwaarder dan die van INbox. Een tweede reden is dat de eerste zetelverdeling gebaseerd was op de gegevens die woensdagavond na het sluiten van de stembussen telefonisch zijn doorgegeven. Ook daar zat een verschil in bij De Kloosterhof."

Bij De Kloosterhof werden drie stempassen meer ingenomen dan het aantal stembiljetten dat werd uitgegeven. Normaal is zo'n kleine afwijking geen aanleiding tot hertelling. De gemeente Boxtel heeft echter besloten dit toch te doen, omdat het de bij de verdeling van de restzetels om minimale verschillen ging.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

SNS Bank Geld en Makelaardij Olieenzo Doornmalen electro Proef Culinair Huidtherapie Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel