20:41:59    donderdag, 02 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 26 juni 2011 17:03 uur, laatst gewijzigd op 26 juni 2011 17:06 uur

Hoogstraten herdenkt bloedmirakel

Hoogstraten herdenkt bloedmirakel

Op de foto: Markant onderdeel van de Heilig Bloedprocessie in Hoogstraten: de zeven hoofdzonden worden meegevoerd. (Foto: Marc Cleutjens).

Hoogstraten stond zondag in het teken van de Heilig Bloedfeesten. Net als Boxtel staat de stad in de Belgische Kempen op Drievuldigheidszondag stil bij het bloedmirakel dat ergens voor 1380 in Boxtel plaats zou hebben gevonden. In Hoogstraten worden de Heilig Bloeddoeken uit Boxtel bewaard.

Waar Boxtel het bloedmirakel uitsluitend herdenkt op de eerste zondag na Pinksteren, is het in Hoogstraten een week lang groot feest. Niet alleen worden twee bloedprocessies gehouden, maar is het ook acht dagen kermis en staat er op de woensdag tussen beide hoogtijdagen een grote braderie op het programma.

Omdat de eerste processie op Drievuldigheidszondag dit jaar moest worden afgelast vanwege regenval en harde wind, trok de stoet op de tweede zondag na Pinksteren extra veel publiek. Rijendik stonden de processiegangers opgesteld aan de Vrijheid, de brede hoofdstraat van de aardbeienhoofdstad in de Kempen.

De Hoogstraatse bloedprocessie kende vanwege de afgelasting vorige week ook een extra lange route. Na de hoogmis trokken de naar schatting zeshonderd deelnemers aan de processie eerst noordwaarts. Na een keerpunt ging het vervolgens zuidwaarts. Wie bij de grote Sint-Katharinakerk stond, kon de stoet derhalve vier keer zien passeren.

Direct na afloop van de Heilig Bloedprocessie openden de tientallen kermisattracties hun deuren en stroomde het publiek massaal de terrassen op. Dit jaar namen geen Boxtelse groepen aan de stoet deel. Vorig jaar was onder meer burgemeester Frank van Beers en het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris te gast.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij buisman optiek Toverboom TopSlank Geerts advies EmielTechniek Podium Boxtel Filipe Elan Bikes support Beleef Boxtel Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Olieenzo Alfa