RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
01:52:22    woensdag, 20 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 05 september 2014 11:25 uur, laatst gewijzigd op 05 september 2014 11:32 uur

'Historie beleefbaar maken'

\'Historie beleefbaar maken\'

Op de foto: Carlo Spee van de archeologiecommissie van de heemkundekring Boxtel hielp donderdag een handje mee bij de archeologische opgraving in de wijk Zonnegolven. (Foto: Annelieke van der Linden).

Toen archeologen van Econsultancy in juli proefsleuven groeven op het terrein waar bouwplan Zonnegolven 2 moet verrijzen, was er al het vermoeden dat daar interessante archeologische vondsten konden worden gedaan. Dinsdag is gestart met de opgraving en er werd een boerenerf uit de twaalfde of dertiende eeuw gevonden. De archeologen zijn nog tot en met woensdag aan het werk.

Met paaltjes zijn de contouren van de boerderij aangegeven in de put. Het bouwwerk uit de Middeleeuwen was 25 meter lang en 9 meter breed. ,,Het woongedeelte was vaak heel klein, de rest van de ruimte was bestemd voor het vee”, legde archeoloog Fokko Kortlang van ArchAeO uit. Hij en Tom Hos van Econsultancy hopen de komende dagen nog sporen van een waterput en hooimijt aan te treffen.

De archeologen zijn nog tot en met woensdag aan het werk op het perceel dat 2.000 vierkante meter groot is. Ook vrijwilligers van Heemkundekring Boxtel helpen mee. ,,We documenteren alles wat we aantreffen. De vondsten worden opgeslagen in het depot van de provincie Noord-Brabant in ’s-Hertogenbosch. Gemeenten die deze spullen graag willen tentoonstellen, kunnen ze in bruikleen nemen”, vertelde archeoloog Hos. Vervolgens kan worden gestart met de bouw van twintig huurwoningen op het terrein. De verwachting is dat de woningen in het voorjaar gerealiseerd zijn.

Henk Heling van de gemeente Boxtel gaf aan de Middeleeuwse boerderij op het perceel zichtbaar wordt gemaakt in het wegprofiel. ,,In onze beleidsdoelstellingen is te lezen dat archeologie en cultuurhistorie beleefbaar moeten zijn voor de inwoners. Deze archeologische opgraving is een mooi voorbeeld. Zo zouden we de contouren van de boerderij in de stenen kunnen verwerken en een informatiepaneel kunnen plaatsen. We gaan er zeker iets mee doen.”

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Doornmalen electro Geld en Makelaardij Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Proef Culinair Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel SNS Bank