07:33:46    maandag, 22 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 07 april 2011 22:01 uur, laatst gewijzigd op 08 april 2011 11:06 uur

Herinneringen ophalen aan De Smalle Stroom

Herinneringen ophalen aan De Smalle Stroom

Iets meer dan een jaar geleden kreeg Boxtelaar Leo van Geffen een riante subsidie van de provincie Noord-Brabant voor de restauratie van de vroegere wasserij De Smalle Stroom. Inmiddels is de restauratie van het industriële complex aan de Van der Voortweg in volle gang. Zaterdag 16 april is het project Buurtbank hier van 14.00 tot 16.00 uur te gast en worden herinneringen opgehaald aan de periode 1860-1970, toen aan het Smalwater een bloeiende wasserij en blekerij gehuisvest was.

In totaal achttien eigenaren van monumenten die vallen onder de noemer industrieel erfgoed werden vorig jaar door gedeputeerde Brigite van Haaften getrakteerd op een bezoekje. De politica had binnen het provinciaal bestuur de handen op elkaar gekregen voor een substantiële bijdrage aan de restauratie van industriële monumenten. De provincie stelde in totaal 11 miljoen euro beschikbaar; bijna 220.000 euro was bestemd voor eigenaar Van Geffen van De Smalle Stroom aan de Van der Voortweg in Boxtel.

Andere industriële monumenten die werden gesteund waren onder meer het stationnetje van Liempde aan het Duits Lijntje in Kasteren, de oude Cehave-graansilo in Veghel en de kousenfabriek van Bata in Best. ,,Alle achttien projecten worden door ons bezocht in het kader van de Buurtbank”, vertelt oud-Boxtelaar Erik Kolen. Kolen is niet alleen bekend als presentator van het radioprogramma Brabant Leeft bij Omroep Brabant, maar is met Lily Hollanders tevens de drijvende kracht achter Bureau Erasmus, dat vanuit Strijp-S in Eindhoven cultuurhistorische projecten begeleidt.

,,De Buurtbank biedt mensen die meer weten over een industrieel monument de kans om hun verhaal te vertellen”, vertelt Kolen. De verhalen worden opgenomen met een camera en worden op een speciale website (www.buurtbankbrabant.nl) gezet. Hollanders werkt aan een boek over de achttien industriële monumenten. ,,Tijdens de Buurtbank-sessies vragen we bezoekers oude foto’s mee te nemen”, vertelt ze. ,,Die worden meteen ingescand op hoge resolutie. Wij kunnen ze gebruiken voor het boek en de eigenaar mag ze meteen weer mee naar huis nemen.”

Wie bijzondere herinneringen bewaart aan wasserij en blekerij De Smalle Stroom is welkom op zaterdag 16 april van 14.00 tot 16.00 uur om verhalen van vroeger te vertellen. Meer informatie over het project staat op www.buurtbankbrabant.nl.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro Olieenzo Geerts advies Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie Geld en Makelaardij Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Beleef Boxtel