17:45:33    dinsdag, 14 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 19 oktober 2014 09:25 uur, laatst gewijzigd op 19 oktober 2014 09:35 uur

Herdenking bevrijding in Kampina

Herdenking bevrijding in Kampina

Op de foto: Uitzinnige vreugde onder de Boxtelse bevolking als de Britse bevrijders van het Highland Divsion Boxtel binnentrekken. (Foto: collectie Gied Segers, Heemkundekring Boxtel - de foto is vermoedelijk afkomstig uit het Imperial War Museum in Londen).

Zeventig jaar geleden beleefden de Boxtelse burgers spannende tijden. Geallieerde bevrijders rukten op om het dorp te bevrijden van ruim vier jaar Duitse bezetting. Het moment wordt zondag 19 oktober herdacht bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina met kransleggingen en een minuut stilte. De plechtigheid aan het Verzetslaantje in de buurtschap Roond begint om 13.30 uur.

Nadat de Duitsers op de vlucht waren geslagen en ondertussen grote verwoestingen aanrichtten door bruggen op te blazen, trokken in de avond van 24 oktober 106 merendeels Amerikaanse airbornes Boxtel binnen. De neergeschoten vliegeniers waren ruim zes weken lang door het plaatselijke verzet schuilgehouden in de Kampina. De volgende ochtend trok de 41e Highland Division vanuit Schijndel het dorp binnen. Beide keren leidde het tot uitzinnige feestvreugde.

Burgemeester Mark Buijs staat zondag 19 oktober stil bij de bevrijding. De plechtigheid bij het verzetsmonument wordt georganiseerd door Boxtel Vooruit en bestaat onder meer uit kransleggingen. (Oud-)militairen die zijn aangesloten bij de Stichting Veteranen Boxtel worden opgeroepen acte de présence te geven. Leden van Scouting Boxtel vormen een erewacht terwijl een koperensemble van de Gildenbondsharmonie enkele stemmige koralen ten gehore brengt. Het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris, dat het verzetsmonument in 2003 heeft geadopteerd en sindsdien onderhoudt, brengt een vendelgroet. Als extraatje treedt deze keer de Dutch Pipes and Drums uit Tilburg op.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Toverboom Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus TopSlank Podium Boxtel Filipe Geld en Makelaardij EmielTechniek Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Geerts advies Huidtherapie Elan Bikes support Meubelmakerijdenberg