RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
08:10:53    woensdag, 20 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 05 mei 2012 07:30 uur, laatst gewijzigd op 07 mei 2012 14:03 uur

Herdenken, ook na 68 jaar...

Herdenken, ook na 68 jaar...

Op de foto: Geassisteerd door burgemeester Frank van Beers verwijdert Frans Leermakers de Nederlandse vlag die de herinneringsplaquette bedekte. (Foto: Peter de Koning).

Bijna 68 jaar geleden kwamen negen bewoners van de Boxtelse Mijlstraat om het leven door een vliegende bom, de zogeheten V2. Voorafgaand aan de jaarlijkse plechtigheid rond dodenherdenking is het gedenkplaatje in bijzijn van nabestaanden en betrokkenen onthuld door burgemeester Frank van Beers en Frans Leermakers.

Leermakers arriveerde op 18 december 1944  als eerste hulpverlener op de plek des onheils. ,,Waar anderen zich uit de voeten maakten, deed jij wat je moest doen: helpen", complimenteerde Van Beers de hoogbejaarde Boxtelaar. De burgemeester stond stil bij de verschrikkingen die V2's aanrichtten. Wethouder Willie van de Langenberg, die destijds als baby onder het puin vandaan kwam, vertelde dat hij alleen uit overlevering kon verhalen. ,,Ons moeder heeft het vaak verteld: 'We hadden niets meer, helemaal niets. Alleen elkaar maar we hebben het gered..."

De plaquette is een initiatief van Broer van Houtum die in Boxtel al meerdere herdenkingstekens liet oprichten. Dit gedenkplaatje staat bij de poort van autobedrijf Raja. Eigenaar Mahfooz Raja legde als eerste bloemen bij het monumentje. Na de korte plechtigheid werd in het centrum van Boxtel de jaarlijkse dodenherdenking gehouden met wéér meer belangstellenden. Deze keer met opvallend veel jongeren, hoofdzakelijk van de plaatselijke scouting.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Doornmalen electro SNS Bank Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Café zaal Kloosterzicht