20:31:34    donderdag, 02 juli 2020
brabants centrum logo
Zaterdag, 05 mei 2012 07:30 uur, laatst gewijzigd op 07 mei 2012 14:03 uur

Herdenken, ook na 68 jaar...

Herdenken, ook na 68 jaar...

Op de foto: Geassisteerd door burgemeester Frank van Beers verwijdert Frans Leermakers de Nederlandse vlag die de herinneringsplaquette bedekte. (Foto: Peter de Koning).

Bijna 68 jaar geleden kwamen negen bewoners van de Boxtelse Mijlstraat om het leven door een vliegende bom, de zogeheten V2. Voorafgaand aan de jaarlijkse plechtigheid rond dodenherdenking is het gedenkplaatje in bijzijn van nabestaanden en betrokkenen onthuld door burgemeester Frank van Beers en Frans Leermakers.

Leermakers arriveerde op 18 december 1944  als eerste hulpverlener op de plek des onheils. ,,Waar anderen zich uit de voeten maakten, deed jij wat je moest doen: helpen", complimenteerde Van Beers de hoogbejaarde Boxtelaar. De burgemeester stond stil bij de verschrikkingen die V2's aanrichtten. Wethouder Willie van de Langenberg, die destijds als baby onder het puin vandaan kwam, vertelde dat hij alleen uit overlevering kon verhalen. ,,Ons moeder heeft het vaak verteld: 'We hadden niets meer, helemaal niets. Alleen elkaar maar we hebben het gered..."

De plaquette is een initiatief van Broer van Houtum die in Boxtel al meerdere herdenkingstekens liet oprichten. Dit gedenkplaatje staat bij de poort van autobedrijf Raja. Eigenaar Mahfooz Raja legde als eerste bloemen bij het monumentje. Na de korte plechtigheid werd in het centrum van Boxtel de jaarlijkse dodenherdenking gehouden met wéér meer belangstellenden. Deze keer met opvallend veel jongeren, hoofdzakelijk van de plaatselijke scouting.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Podium Boxtel Filipe buisman optiek Huidtherapie Geerts advies Doornmalen electro Toverboom TopSlank Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Elan Bikes support Alfa Remax-optimus EmielTechniek Beleef Boxtel