RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
01:52:14    woensdag, 20 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 01 november 2013 22:25 uur, laatst gewijzigd op 01 november 2013 22:40 uur

Hendrik Verhees Cultuurprijs voor Theo van den Aker

Hendrik Verhees Cultuurprijs voor Theo van den Aker

Op de foto: Theo van den Aker (midden) ontvangt uit handen van juryvoorzitter Jan van Homelen het oorkonde dat behoort bij de Jonkers-van der Velden Cultuurprijs. (Foto: Gerard Schalkx).

Theo van den Aker is vrijdagavond onderscheiden met de eerste Jonkers-van der Velden of Hendrik Verhees Cultuurprijs in Boxtel. De oud-directeur en hoofdredacteur van Brabants Centrum won de prijs samen met evenementenstichting Boxtel Vooruit en de commissie die reus Jas de Keistamper promoot.

In totaal negentien kandidaten waren voorgedragen aan de jury, die onder voorzitterschap van oud-burgemeester Jan van Homelen werden gewikt en gewogen. De cultuurprijs is ook vernoemd naar Ton en Ine Jonkers-van der Velden, die vorig jaar afscheid namen van hun bedrijf Van der Velden Rioleringsbeheer en bij die gelegenheid een cultuurfonds in het leven riepen.

Tijdens een feestelijke en vooral door tout cultureel Boxtel bezochte bijeenkomst in de raadzaal van het gemeentehuis somde Van Homelen alle genomineerden op. Daaronder waren inwoners, verenigingen en stichtingen die zich inzetten voor cultuur en cultuurhistorie in Boxtel, Liempde en/of Lennisheuvel. Voorzitter Ton Jonkers van de Stichting Cultuurgeschiedenis Boxtel-Meierij Hendrik Verhees opende de bijeenkomst.

Theo van den Aker werd door de jury gelauwerd vanwege zijn grote betrokkenheid bij de geboorte en opbloei van Jas de Keistamper. Van den Aker was vele decennia de stem en het geweten van de reus. Ook zijn betrokkenheid bij Boxtel Vooruit, zijn jaarlijkse buuts tijdens het openbaar carnaval en zijn historische bijdragen in Brabants Centrum onder het pseudoniem Aquarius werden door de jury met bewondering genoemd.

Met Van den Aker deelde ook Jas de Keistamper in de feestvreugde; de reus die op de Unesco-lijst voor immaterieel cultureel erfgoed pronkt, werd vertegenwoordigd door Paul Hermans. Ook Boxtel Vooruit werd mee onderscheiden; namens deze stichting werd voorzitter Wim Ketelaars in de schijnwerpers gezet.

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 7 november.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Peijnenburg Verzuimbegeleiding Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Proef Culinair SNS Bank Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel Geld en Makelaardij