RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
12:20:24    zondag, 21 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zondag, 04 januari 2015 17:17 uur, laatst gewijzigd op 04 januari 2015 17:19 uur

Heilig Hart blijft kloppen...

Heilig Hart blijft kloppen...

Op de foto: Pastoor Jacques Grubben (midden) draagt het allerheiligste de Heilig Hartkerk uit en daarmee is het neogotische monument in de Boxtelse wijk Breukelen definitief aan de eredienst onttrokken. Na bijna 115 jaar... (Foto: Peter de Koning).

Met een stemmige en drukbezochte eucharistieviering is zondagochtend de Boxtelse Heilig Hartkerk gesloten voor erediensten. Het in 1901 ingezegende kerkgebouw van de wijk Breukelen heeft zijn religieuze functie verloren door het teruglopend aantal kerkgangers. De naam blijft voortbestaan: want de parochies van Boxtel, Liempde, Lennisheuvel en Esch zijn per 1 januari gefuseerd tot Heilig Hartparochie.

Realisme over teruglopende cijfers staat voorop bij de sluiting van de neogotische kerk in de wijk Breukelen, benadrukte pastoor Jacques Grubben die vierenhalf jaar geleden zijn hart verpandde. ,,Maar ons hart slaat over door intens verdriet, nu het gebouw gesloten moet worden. Maar het blijft kloppen...”

En zo voelden veel vaste kerkgangers het. Een enkeling pinkte een traantje weg, maar iedereen applaudisseerde terwijl de pastoor aan het einde van de laatste hoogmis onder tromgeroffel van het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris het allerheiligste, de kelk met hosties, de kerk uitdroeg. Het Verrijzeniskoor en het Heilig Hartkoor zorgden voor de muzikale omlijsting, samen met de organisten Thed van den Aker en Wil van den Broek.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Beleef Boxtel SNS Bank Huidtherapie Geerts advies Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Proef Culinair