09:11:01    zondag, 16 juni 2019
brabants centrum logo
Zaterdag, 25 mei 2013 19:55 uur, laatst gewijzigd op 29 mei 2013 18:54 uur

Heilig Bloedspel maakt indruk

Heilig Bloedspel maakt indruk

Op de foto: Het Heilig Bloedspel werd zaterdag twee keer opgevoerd voor de ridderzaal van kasteel Stapelen. Hier rouwen de edelen om de kasteelheer Willem van Boxtel, die gedood is door ridder Jan van Herlaer. (Foto: Peter de Koning).

De binnenplaats van kasteel Stapelen vormde zaterdag een prachtig decor voor de voorstellingen van het Heilig Bloedspel. Ruim zestig acteurs en figuranten brachten het bijzondere verhaal over het Boxtelse bloedmirakel op indrukwekkende wijze tot leven. Regisseur Maarten Melis en de spelers kregen na afloop terecht een staande ovatie van de toeschouwers, waarbij wel opviel dat de publieke belangstelling tegenviel. Veel plaatsen bleven onbezet.

Dat de entreebewijzen voor de twee voorstellingen niet allemaal van de hand gingen, is jammer. De groots opgezette productie, waarvoor al sinds oktober gerepeteerd werd, had een uitverkocht 'huis' verdiend. Het Heilig Bloedspel werd voor het eerst opgevoerd in 1949 en kreeg in 1952 en 1999 een vervolg. Hoewel het stuk uit de jaren veertig nog altijd de basis vormde van de uitvoeringen, had regisseur Melis een aantal wijzigingen doorgevoerd. Het taalgebruik was aangepast en er was meer sprektakel te zien.

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Advertenties