18:32:18    zaterdag, 11 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 05 juni 2011 21:17 uur, laatst gewijzigd op 05 juni 2011 21:21 uur

‘Hé, doet Kenny ook mee?’

‘Hé, doet Kenny ook mee?’

Op de foto: In La Bérarde is weinig te beleven. De Britse fietsers maken zich op voor de terugkeer naar Le Bourg d'Oisans. (Foto: Marc Cleutjens).

Het is een weldadig gevoel om na een lekker fietstochtje door de Alpen terug te keren in Le Bourg d’Oisans. De terrasjes zitten dan doorgaans vol met fietsers die al klaar zijn met hun dagelijkse ‘warming-up’ voor Alpe d’HuZes en dan is het lekker om die laatste meters nog even aangemoedigd te worden. Wie dan rijdt in een tenue van Skil-Shimano kan rekenen op een extra steuntje in de rug. ,,Hé, doet Kenny van Hummel ook mee?”

Het begrip ‘zondag-rustdag’ is niet van toepassing op al die Nederlandse wielrenners die zijn neergestreken in dit mooie stukje Franse Alpen. Toegegeven, de ochtend is doorgaans in camper, caravan of tent doorgebracht omdat het pijpenstelen bleef regenen. Maar zodra de zon doorbrak, waren overal op de camping dezelfde taferelen te zien: fietstenue aantrekken, kuiten insmeren, bandjes op spanning brengen en hup, fietsen maar.

En overal kom je al die fietsers tegen. In het majestueuze Parc National des Ecrins – een van de grootste natuurparken in Frankrijk – ligt een kloof die vanaf Le Bourg d’Oisans zo’n dertig kilometer de bergen in voert. Een doodlopende weg die naar het einde van de wereld lijkt te gaan. Smeltwater heeft bergstroompjes omgevormd tot woest kolkende beken.

Het eindpunt is het dorpje La Bérarde, waar de tijd heeft stilgestaan. Een kapelletje is toegewijd aan de heilige maagd die reizigers moet beschermen op gletsjers en lawinegevaar moet bedwingen. Dat lukt niet altijd, zo bewijzen tientallen plaquettes die op de voorgevel en in het interieur zijn bevestigd. De voorbije honderd jaar zijn hier veel bergsporters om het leven gekomen.

Wie denkt hier beslist geen wielrenners tegen te komen en rustig wil wandelen, heeft het helemaal mis. Zes Britten hebben de gruwelijke klim naar La Bérarde getrotseerd en komen bij het Officie du Tourisme aan de gesloten deur. Ook Café Bar Avalanche is op slot. Dan maar een plasje in de berm. Het hoogseizoen is hier nog niet begonnen. Na de sanitaire stop gaan ze weer dertig kilometer terug over een ijzingwekkend smal bergweggetje waar de vangrail ontbreekt.

Terug op de camping schijnt de zon en lonkt het zwembad. De verslaggever klimt weer op de fiets voor een tochtje naar Allemont. In de schaduw van Alpe d’Huez is het een mooie rit met één verraderlijke klim. Dan afzakken naar de D1091 en terug naar Le Bourg d’Oisans. Op de Avenue du Dr. Fauré klinkt applaus als ‘Kenny van Hummel’ langskomt. Leuk hoor, die aanmoedigingen. Jammer dat ze niet weten dat het tenue eigenlijk een eerbetoon is aan onze Liempdse Koen de Kort.

Nog vier nachtjes slapen en Alpe d’HuZes staat op het menu. Morgen opent het perscentrum en worden de eerste bobo’s verwacht. Michael Boogerd moet hier ergens zijn, net als Margriet Eshuijs die woensdag bij de officiële opening met gitarist en partner Maarten Peters een liedje gaat zingen. De meeste fietsers zal het vast ontgaan. Ze maken hun rondjes om straks helemaal topfit te zijn…

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Doornmalen electro buisman optiek Geerts advies Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen TopSlank Elan Bikes support Meubelmakerijdenberg Podium Boxtel Olieenzo Beleef Boxtel EmielTechniek Alfa Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus