11:53:49    woensdag, 26 juni 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 20 januari 2012 09:52 uur, laatst gewijzigd op 20 januari 2012 10:10 uur

Haaren: geen boringen schaliegas

Het Haarense gemeentebestuur wil niet meewerken aan een proefboring naar schaliegas in het buitengebied van Helvoirt. Het college heeft het Britse mijnbouwbedrijf Cuadrilla, dat eerder aankondigde een volwaardige vergunning aan te willen vragen voor een boring, hierover geïnformeerd. De gemeenteraad van Haaren gaf in september al unaniem aan tegen boringen te zijn op het gemeentelijk grondgebied. 

Het college kwam mede tot haar besluit naar aanleiding van de uitspraak van de bestuursrechter in 's-Hertogenbosch over de door de gemeente Boxtel aan Cuadrilla verleende vergunning voor een proefboring op bedrijventerrein Vorst.  De rechtbank stelde twee bezwaarmakers, waaronder Rabobank Nederland, in het gelijk en vernietigde  de ontheffing voor een bouwvergunning voor een boortoren. De gemeente Boxtel en Cuadrilla gaven vervolgens aan niet in hoger beroep te gaan. Minister Maxime Verhagen besloot op aandringen van de Tweede Kamer tot een extra onafhankelijk onderzoek naar schaliegasboringen.

Volgens de Haarense wethouder Eric van den Dungen is een tijdelijke vergunning op basis van de rechterlijke uitspraak niet meer mogelijk. Voorzitter Willem Jan Atsma van de actiegroep SchalieGASvrij Haaren liet weten verheugd te zijn over het besluit van het college om geen toestemming te verlenen aan een eventuele aanvraag van een vergunning. ,,Hulde voor dit goede besluit, dat volledig strookt met onze opvattingen en inzichten over deze materie. Wij zijn de gemeente veel dank verschuldigd. Ons bewonersinitiatief is van meet af aan serieus genomen en in de besluitvroming betrokken. We bewaren goede herinneringen aan de reeks van bijeenkomsten en overlegmomenten, waarbij we schouder aan schouder met de  gemeente zijn opgetrokken."

         

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Olieenzo Doornmalen electro Beleef Boxtel Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen