17:18:49    dinsdag, 14 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 05 juni 2011 10:02 uur, laatst gewijzigd op 06 juni 2011 08:55 uur

Grote gildedag in Gemonde

Grote gildedag in Gemonde

Op de foto: Diverse gildebroeders- en zusters namen deel aan de wedstrijd vendelen. (Foto: Peter de Koning).

Het Gemondse gilde Sint-Joris & Sint Catharina organiseert vandaag de jaarlijkse wedstrijddag van kring Maasland. Welgeteld 47 gilden, in totaal ongeveer 1.500 gildebroeders en zusters, komen naar het dorp om deel te nemen aan de wedstrijden vendelen, trommen, bazuinblazen en schieten.

De kringdag is gestart met een gildemis in de Sint-Lambertuskerk. Nadat burgemeester Jan Pommer van de gemeente Sint-Michielsgestel in zaal De Schuif de erewijn heeft geschonken, vertrekt om 12.00 uur een optocht door het dorp met alle 47 deelnemende gilden. Daarbij zijn ook de schutsen van Boxtel en Liempde te gast; zij doen niet mee aan de wedstrijden omdat ze zijn aangesloten bij de gildekring Kwartier van Oirschot. Wel assisteren enkele Boxtelaren en Liempdenaren bij tellingen tijdens de wedstrijden. Sint-Willebrordus uit Esch doet wel mee voor de zilverprijzen.

Voordat de wedstrijden van start gaan, vindt in sportpark De Laat aan de Kaal Hoefsteeg de indrukwekkende en kleurrijke massale opmars plaats. In de de feesttent is een tentoonstelling te zien van heemkundevereniging Den Hogert over het oude Gemonde. Centraal hierbij staan de twee Gemondse gilden.

Het volledige activiteitenprogramma is terug te vinden op www.gildedaggemonde.nl.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Podium Boxtel buisman optiek Filipe Olieenzo Toverboom Remax-optimus Geld en Makelaardij EmielTechniek Alfa Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht TopSlank Elan Bikes support Huidtherapie Meubelmakerijdenberg