00:01:16    woensdag, 24 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 25 augustus 2011 15:16 uur, laatst gewijzigd op 25 augustus 2011 17:08 uur

Groot Duijfhuis weer in titelrace

Groot Duijfhuis weer in titelrace

Op de foto: Beeld van het Groot Duijfhuis in de Liempdse buurtschap Kasteren. Het rijksmonument is in de race voor de titel: Brabants Mooiste Boerderij. (Archieffoto: Albert Stolwijk).

Tijdens de Dag van het Levend Erfgoed op landgoed Velder in Liempde wordt ook de prijsuitreiking van de verkiezing van de mooiste boerderij van Noord-Brabant gehouden. In totaal werden 265 boerderijen aangemeld waaruit zeven definitieve genomineerden werden geselecteerd. Eén van de zeven kanshebbers is het Groot Duijfhuis in de Liempdse buurtschap Kasteren.

De huidige boerderij dateert uit de achttiende eeuw en werd aan het eind van de negentiende eeuw grondig verbouwd. Het Groot Duijfhuis is een rijksmonument en bij de boerderij hoort een Vlaamse langdeelschuur, een herenkamer en een duiventoren. Tot december 2009 was Sjef van den Braak de pachter van de hoeve; na diens overlijden wordt nagedacht over een nieuwe bestemming van het rijksmonument. Brabants Landschap wil de boerderij inrichten als dienstwoning en beschikbaar stellen voor publiekactiviteiten.

Het is niet de eerste keer dat het Groot Duijfhuis kans maakt op een prijs. In 1998 kreeg de boerderij een eervolle vermelding in het juryrapport van de Brabantse Monumentenprijs. Tijdens het Jaar van de Boerderij in 2003 werd de hoeve gekozen tot boerderij van het jaar in Noord-Brabant. Een getrouwe kopie van het Groot Duijfhuis is te zien in de miniatuurstad Madurodam in Den Haag.

De prijsuitreiking wordt rond 13.30 uur verricht door commissaris van de koningin Wim van de Donk. Naast het Groot Duijfhuis zijn boerderijen in Drunen, Hilvarenbeek, Moerdijk, Nistelrode, Oud-Gastel en Vlijmen genomineerd voor de titel. De organisatie heeft twee titels te vergeven: één voor boerderijen die nog als zodanig in gebruik zijn en één voor panden die een andere bestemming hebben gekregen.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Huidtherapie Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Olieenzo Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Uitvaartonderneming Bijnen Gemeente Boxtel Geld en Makelaardij Geerts advies Proef Culinair