01:34:08    maandag, 13 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 24 februari 2013 10:05 uur, laatst gewijzigd op 24 februari 2013 10:06 uur

Graantreinen over Duits Lijntje

Graantreinen over Duits Lijntje

Op de foto: Een graantrein van Transcereales rijdt over het Duits Lijntje nabij Boxtel. (Foto: collectie Ton de Klein).

Ooit waren ze een vertrouwd beeld op het Duits Lijntje tussen Boxtel en Veghel: de graantreinen van Transceréales. Een tot twee keer per dag pendelden de lange goederentreinen op en neer om grondstoffen naar Cehave in Veghel te brengen, totdat de aanvoer stokte en de laatste gebruiker van het Duits Lijntje verdween.

De Heemkundekring Boxtel blikt dinsdag 26 februari terug op dit stukje spoorweghistorie. Het vervoer over het Duits Lijntje ging stapvoets omdat nogal wat onbewaakte spoorwegovergangen gepasseerd moesten worden, onder meer in de Liempdse buurtschap Kasteren. De spoorwegovergang in de Eindhovenseweg werd handmatig bediend door de machinist en een bijrijder, die plaats had op de laatste wagon.

Ton de Klein heeft zich verdiept in het transport van graan over het Duits Lijntje en vertelt er volgende week dinsdag over bij de Heemkundekring. Hij zal veel foto’s laten zien en aangeven dat de transporten naar CHV plaatsvonden in de periode 1972-2001. In de hoogtijdagen reed tweemaal daags een trein, op andere dagen ging het transport eenmaal per dag naar Veghel.

De lezing is in zaal De Adelaar en begint om 20.00 uur.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Olieenzo Filipe TopSlank Alfa Meubelmakerijdenberg EmielTechniek Elan Bikes support buisman optiek Geld en Makelaardij Doornmalen electro Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus Huidtherapie