17:41:28    zaterdag, 20 juli 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 08 maart 2012 10:13 uur, laatst gewijzigd op 08 maart 2012 10:18 uur

Gemonde krijgt écht dorpshart

Gemonde krijgt écht dorpshart

Op de foto: De speelplaats van basisschool Sint-Lambertus zou verplaatst moeten worden zodat meer parkeerruimte ontstaat.

Door de maatschappelijke voorzieningen in de kern Gemonde meer te centreren, moet een dorpshart ontstaan. Dat blijkt uit een visie die de Leefbaarheidsgroep Gemonde ontwikkelde in samenwerking met adviesbureau IMOSS. De visie werd woensdagavond gepresenteerd aan de inwoners.

In het dorpshart moet een multifunctionele ruimte ontstaan waar een rol is weggelegd voor de kerk, pastorie, basisschool Sint-Lambertus en de huidige gymzaal. De vier voorzieningen moeten elk een nieuwe bestemming krijgen. Na de fusie van de parochie Sint-Lambertus met de parochies van Sint-Michielsgestel, Schijndel en Den Dungen, komen de kerk en pastorie leeg te staan. Het kerkbestuur wil graag dat de Sint-Lambertuskerk een liturgische functie blijft behouden. Daarnaast is er overleg met het bisdom over de pastorie. In de visie wordt de pastorie gebruikt als gemeenschapshuis. Ook zouden hier flexwerkplekken en woningen kunnen komen.

Op de plaats waar nu de gymzaal gerealiseerd is, zou een nieuw pand moeten verschijnen waar woningen voor ouderen komen. Ook de Sint-Lambertusschool moet volgens de leefbaarheidsgroep anders ingedeeld worden. Een deel van de speelplaats moet – zo staat te lezen in de visie – verplaatst worden naar de achterzijde van het schoolgebouw zodat aan de voorzijde meer ruimte komt voor parkeren. Door de tuin van de pastorie open te stellen, zou er een doorgang kunnen komen naar de school. Hiermee wordt een open ruimte tussen de vier voorzieningen gecreëerd en zijn deze met elkaar verbonden.

Meer informatie over de projecten is te vinden op www.leefbaarheidsgroepgemonde.nl.

 

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Geerts advies Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Olieenzo Proef Culinair