RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
19:49:54    vrijdag, 16 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Dinsdag, 06 september 2011 23:19 uur, laatst gewijzigd op 06 september 2011 23:41 uur

Geen referendum over schaliegas

Geen referendum over schaliegas

Op de foto: De Boxtelse gemeenteraad vergaderde dinsdagavond in een geheel vernieuwde raadzaal. (Foto: Henk van Weert).

Er komt geen referendum waarin de Boxtelse bevolking zich kan uitspreken over de proefboring naar schaliegas. D66 diende daarvoor dinsdagavond een motie in tijdens de vergadering van de gemeenteraad, maar die kreeg onvoldoende steun. Jammer, vindt fractievoorzitter Jos Hegeman. Hij vindt het een uitgelezen middel om draagvlak onder de inwoners te peilen.

Wethouder Peter van de Wiel gaf aan de volksraadpleging af te wijzen: ,,Daarmee zouden we de bevolking het idee kunnen geven nog invloed te kunnen laten uitoefenen op de proefboring. De inspraakprocedure is echter doorlopen en de vergunning verleend. Alleen de rechter kan de vergunning nog vernietigen." De meerderheid van de gemeenteraad schaarde zich achter het standpunt van de wethouder. Burgemeester Frank van Beers voerde voorts aan dat Boxtel geen procedures kent die nodig zijn om een referendum te houden.

De gemeenteraad blijft echter worstelen met de problematiek van gasboringen op bedrijventerrein Vorst. Dat bleek tijdens dezelfde raadsvergadering. Tijdens de discussie over een nieuwe ontwikkelingsvisie voor Ladonk en Vorst, die vrijwel unaniem werd aangenomen, werden ideeën gelanceerd om ervoor te zorgen dat Boxtel zelf de regie houdt over eventuele vergunningen voor gasboringen.

Of dat uiteindelijk ook lukt, is onduidelijk. Dat bleek uit een brief van de VVD-fractie in Provinciale Staten, waarin een uitspraak van minister Maxime Verhagen aan bod kwam. De minister zou ten overstaan van de Tweede Kamer hebben gezegd dat hij een beslissing van de gemeenteraad te allen tijde kan overrulen. Wethouder Van de Wiel gaf aan dat hij woensdag 14 september tijdens zijn bezoek aan de vaste Kamercommissie opnieuw bevestigd wil zien dat de Boxtelse gemeenteraad het laatste woord heeft als het gaat om de vergunningverlening voor definitieve gasboringen.

De gemeente Boxtel wil volgende week een bus inzetten voor omwonenden van de mogelijke boorlocatie, alsmede ondernemers. Ook andere belangstellenden en leden van de gemeenteraad kunnen zich aanmelden. Dat kan tot en met vrijdag 9 september 17.00 uur bij voorlichter Bas Schel via e-mail: bsc@boxtel.nl. Uiterlijk maandag 12 september krijgt men bericht.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Modecentrum Frans Theelen Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Gemeente Boxtel Kindertuin Toverboom Uitvaartonderneming Bijnen Doornmalen electro 040Fit Natasja fashion Zwanenberg adviesgroep Olieenzo SNS Bank Rijschool Dolman Beleef Boxtel Café zaal Kloosterzicht TopSlank Tiga Koppelmans