RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
09:22:02    zondag, 17 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 31 augustus 2012 14:39 uur, laatst gewijzigd op 31 augustus 2012 17:45 uur

'Fundamenten zichtbaar maken'

\'Fundamenten zichtbaar maken\'

Op de foto: De blootgelegde fundamenten zijn zo goed als zeker van bedrijfspanden uit de negentiende eeuw. (Foto: Albert Stolwijk).

De fundamenten die woensdag werden blootgelegd op de Dommeloever achter de Levensschool dateren uit de negentiende eeuw en omvatten twee bouwfasen. Mbo-school SintLucas, eigenaar van het perceel, speelt al met de gedachte om de restanten blijvend zichtbaar te maken.

Op een oude kadastrale kaart uit 1830 die hij vrijdag bestudeerde, staat op de bewuste plek geen bebouwing ingetekend. Dat zegt archeoloog Jan Roymans van adviesbureau RAAP die met een collega donderdag de bodemvondst in kaart bracht en gedetailleerd fotografeerde. Dat het om overblijfselen gaat van een bedrijfspand, lijkt vrij zeker. Mogelijk een slachterij, een weverij of een bierbrouwerij. De ronde fundering duidt waarschijnlijk op een schoorsteen. De grondbogen waarop een andere fundering rust, werden volgens Roymans vaker gebruikt voor ’slappe’ grond, waarvan ook sprake is aan de Boxtelse rivieroever.

Als het inderdaad om een weverij gaat, wil vakinstelling SintLucas deze restanten zeker zichtbaar maken en een plaats geven op haar terrein. ,,Op die manier kunnen we een mooie verbinding maken tussen het ambacht van vroeger en onze opleiding tot creatief vakman waar het hedendaagse en toekomstige ambacht centraal staat”, meldt Hans van Lokven, manager huisvesting en facilitaire zaken van SintLucas. De school start eind oktober met de bouw van ateliers voor de opleiding tot creatief vakman op deze locatie.

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Geerts advies Geld en Makelaardij Olieenzo Peijnenburg Verzuimbegeleiding Beleef Boxtel SNS Bank Doornmalen electro Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Proef Culinair