03:34:07    woensdag, 17 juli 2019
brabants centrum logo
Zondag, 21 december 2014 12:51 uur, laatst gewijzigd op 21 december 2014 13:47 uur

'Fout' in Liempde hersteld

\'Fout\' in Liempde hersteld

,,We staan hier op een historische plek", sprak voorzitter Arnold van den Broek van heemkundekring Kèk Liemt zondagochtend op het Tooseplein, net nadat de eucharistieviering in de kerk Sint-Jans Onthoofding was afgelopen. Vrijwilligers zorgden er dit jaar voor dat de contouren van de Liempdse schuurkerk, die op 23 mei 1864 afbrandde, in het wegdek te zien waren. Zondag werd een plaquette met uitleg over de kerk onthuld en officieel 'overhandigd aan de Liempdse gemeenschap'.

,,Hierbij is ook een grote fout hersteld", aldus voorzitter Van den Broek. Hij doelde op de aanname dat de toren van de kerk aan de overkant van de straat, tegenover de pastorie,, zou liggen. Liempdenaar Jan van de Sande kwam er echter na een zoektocht in archieven achter dat deze informatie niet klopte. Aan de overkant lag echter de kosterwoning. De toren lag dichter bij de huidige pastorie, op een plek waar nu een seniorenwoning staat.

Op de plaquette staat een kort stukje geschiedenis, zodat mensen weten wat op deze plek gestaan heeft. ,,We willen mensen eraan herinneren dat hier een schuurkerk heeft gestaan", zei Van den Broek. ,,Daarnaast gaat op 1 januari de Liempdse parochie op in de Heilig Hartparochie. De plaquette is één van de herinneringen aan de parochie Sint-Jans Onthoofding. Bovendien is het mooi dat we dit bord kunnen onthullen in het jubileumsjaar van Kèk Liemt."

Pater Hans de Visser was in zijn nopjes met de plaquette. ,,Als je door Liempde fietst, zie je allerlei bordjes op plekken die herinneren aan gebeurtenissen in Liempde. Dan denk ik: Kèk Liemt, het is toch bijzonder wat dit dorp allemaal doet." (Foto: Albert Stolwijk).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Café zaal Kloosterzicht Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Beleef Boxtel Gemeente Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen Huidtherapie Geerts advies Peijnenburg Verzuimbegeleiding Proef Culinair Geld en Makelaardij