12:31:57    dinsdag, 16 juli 2019
brabants centrum logo
Woensdag, 27 april 2011 15:02 uur, laatst gewijzigd op 30 april 2011 17:07 uur

Fietsen langs Romeinse vindplaatsen

Fietsen langs Romeinse vindplaatsen

Op de foto: De restanten van de waterput, die in 2008 werd ontdekt in de wijk In Goede Aarde, zijn te bezichtigen in De Groene Poort. (Foto: Peter de Koning).
In nationaal landschap Het Groene Woud zijn al diverse Romeinse vondsten gedaan. Voor de regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant, de heemkundeverenigingen in Boxtel, Haaren en Sint-Michielsgestel en bezoekerscentrum De Groene Poort is dit aanleiding om activiteiten rond de Romeinen te organiseren in Het Groene Woud. Zondag 1 mei worden een toeristische brochure en een fietsroute feestelijk in gebruik genomen. Ook zijn exposities in De Groene Poort en het Oudheidkundig Museum te Sint-Michielsgestel te bezoeken.
 
Met het Romeinen-project willen de initiatiefnemers archeologie promoten én de geschiedenis van Het Groene Woud zichtbaar maken. ,,Er is bij inwoners maar weinig bekend over de geschiedenis van dit landschap”, zegt Dik Bol van de Heemkundekring Boxtel. ,,In Het Groene Woud zijn al veel vondsten gedaan. De eerste keren dat er archeologisch onderzoek werd verricht, was het meteen raak. Het is een rijk archeologisch gebied en dat willen we laten zien aan de inwoners.”

Volgens directeur René Fraaije van De Groene Poort is het belangrijk om archeologie zichtbaar te maken. ,,Door een fietsroute samen te stellen en een toeristische brochure uit te brengen, krijgen inwoners een beter beeld van de vondsten in hun woonomgeving. Ook zijn er exposities in twee musea waarbij een deel van de gevonden voorwerpen te zien is.”

De Romeinen-fietsroute loopt vanaf De Groene Poort naar Lennisheuvel, Esch, Halder, Sint-Michielsgestel en Den Hogert in Gemonde terug naar Boxtel. De route is 32 kilometer lang en onderweg passeren fietsers diverse plaatsen waar Romeinse voorwerpen zijn gevonden. ,,Op vijf locaties komen informatieborden te staan zodat men precies wat daar gevonden is”, legt Bol uit. ,,Ook is er een uitgebreide brochure verkrijgbaar waarin alle vondsten staan.”

Zondag 1 mei om 11.00 uur worden de toeristische brochure en de fietsroute feestelijk in gebruik genomen bij bezoekerscentrum De Groene Poort. Daarna wandelt het gezelschap naar de fietsbrug bij de Florijn waar wethouder Peter van de Wiel een informatiebord zal onthullen. Wielrenner Reinier Groenendaal uit Sint-Michielsgestel start vervolgens met de fietsroute. Om de fietstocht nog aansprekender te maken voor fietsers, zijn op 1 mei diverse Romeinen te zien langs de route. De organisatoren zijn daarnaast nog bezig om een kanoroute samen te stellen die langs de Romeinse plaatsen voert.

De brochure en fietsroute zijn verkrijgbaar bij de VVV. Meer informatie is te vinden op www.hetgroenewoud.com/romeinen.

Auteur: Mariëlle Wijffelaars

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Proef Culinair Geld en Makelaardij Beleef Boxtel Gemeente Boxtel Olieenzo Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Modecentrum Frans Theelen Uitvaartonderneming Bijnen