RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
13:58:11    zaterdag, 19 januari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 16 april 2011 10:37 uur, laatst gewijzigd op 16 april 2011 10:37 uur

Facelift voor Gemondse kerkorgel

Facelift voor Gemondse kerkorgel

Op de foto: Het Vollebregtorgel in de Gemondse Sint-Lambertuskerk is na een ingrijpende restauratie bijna klaar. Van links naar rechts coördinator Martin van Mil, voorzitter Will van Bemmel van de orgelcommissie en orgelbouwer Frans Vermeulen. (Foto: Gerard Schalkx).

Het Vollebregtorgel in de Sint-Lambertuskerk is de afgelopen maanden grondig gerepareerd. Ook werd het instrument uit 1844 verplaatst naar een nieuwe plek in de Gemondse kerk. Vanaf deze week zijn de tonen van het orgel weer te horen tijdens de vieringen.

De plannen voor restauratie van het orgel ontstonden dateren al van 1996. ,,Financieel bleek het echter niet haalbaar om een grootscheepse restauratie uit te laten voeren”, blikt coördinator Martin van Mil terug. ,,De kosten zouden veel te hoog worden. Repareren bleek wel mogelijk te zijn en in oktober zijn we na jarenlange voorbereiding gestart met de werkzaamheden.”

De reparatieplannen hebben veel tijd in beslag genomen. ,,Met name de gesprekken met het bisdom en diverse instanties hebben veel tijd gekost”, zegt Will van Bemmel, voorzitter van de orgelcommissie. ,,Toen eenmaal werd besloten te kiezen voor reparatie in plaats van restauratie was het eigenlijk snel geregeld.”

De reparatie is uitgevoerd door orgelbouwer Frans Vermeulen. Volgens hem was het Gemondse orgel in zeer slechte staat. ,,De kast stond op instorten”, vertelt de orgelbouwer. ,,Het is zonde want het is een prachtig orgel. We hebben het instrument helemaal uit elkaar gehaald en boven weer opgebouwd. Het was een flinke klus, maar dankzij hulp van vrijwilligers is het in relatief korte tijd gelukt.”

Lees meer in Brabants Centrum van donderdag 31 maart.

Auteur: MARIËLLE WIJFFELAARS

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Beleef Boxtel Olieenzo Proef Culinair Doornmalen electro Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen