RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
12:30:40    donderdag, 21 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Maandag, 13 juni 2011 16:59 uur, laatst gewijzigd op 14 juni 2011 07:07 uur

Expositie over Heilig Bloedwonder

Expositie over Heilig Bloedwonder

Op de foto: Christ van Eekelen geeft uitleg bij de paneeltjes uit Hoogstraten. Leo van Dongen (rechts) is een van de belangstellenden. (Foto: Albert Stolwijk).

In historisch museum Piet Dorenbosch is sinds vanmiddag een expositie te zien over het Heilig Bloedwonder. Bijzonder zijn de in bruikleen gekregen voorwerpen uit het Belgische Hoogstraten. De beschilderde paneeltjes van de houten kist waarin de twee bloeddoeken ooit waren opgeborgen, vormen het topstuk.

De ingelijste paneeltjes hangen normaliter in de Sint-Katharinakerk te Hoogstraten, de plek waar in 1652 de Heilig Bloeddoeken door de katholieken in veiligheid werden gebracht. Dat was nadat Boxtel bij de Vrede van Munster vier jaar eerder in Staatse - en dus protestantse handen - kwam.

In een groot aantal collages is het verhaal van het uit circa 1380 daterende Boxtelse bloedwonder in beeld gebracht. De reeds bestaande tentoonstelling is aangevuld met voorwerpen en kopieën van documenten uit Hoogstraten. Interessant is de akte uit 1652 waarin toestemming wordt gegeven om de bloeddoeken te transporteren. Ook enkele schilderijen van de Vlaamse kunstschilder Alfred Ost (1884-1945), afkomstig uit het Stedelijk Museum van Hoogstraten, zijn de moeite waard.

Voor deze bijzondere expositie is museum Piet Dorenbosch aan Magdalena’s Pad twee weken lang dagelijks geopend: op werkdagen van 14.00 tot 16.00 uur en de komende twee weekeinden van 13.30 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Meer informatie over het Heilig Bloedmirakel: www.bloedprocessieboxtel.nl.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Modecentrum Frans Theelen SNS Bank Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Café zaal Kloosterzicht Peijnenburg Verzuimbegeleiding Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Geerts advies Geld en Makelaardij Proef Culinair