RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
15:31:05    maandag, 19 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Vrijdag, 17 januari 2014 10:40 uur, laatst gewijzigd op 18 januari 2014 13:24 uur

Excursie naar grafheuvel Venrode

Excursie naar grafheuvel Venrode

Op de foto: De grafheuvel ligt aan het eerste ven op landgoed Venrode vanaf rijksweg A2. (Foto: Gerard Schalkx).

De Heemkundekring Boxtel ontdekte drie jaar geleden een zandberg van enkele meters hoog in landgoed Venrode nabij het eerste ven vanaf de snelweg. Na onderzoek bleek dat deze verhoging een grafheuvel is die stamt uit de Bronstijd. Zaterdag 18 januari verzorgt voorzitter Dik Bol van de Heemkundekring vanaf 09.00 een excursie naar de grafheuvel.

In Noord-Brabant liggen meerdere grafheuvels uit de prehistorie waar overledenen een laatste rustplaats kregen. Dat de bult in de buurt van rijksweg A2 pas laat is ontmaskerd als grafheuvel is niet zo vreemd. De heuvel stond recent nog vol met grove dennen en was daardoor lastig te herkennen in het landschap. Tijdens een flinke storm in de zomer van 2011 is een aantal bomen op de heuvel geknakt, waardoor de verhoging ineens veel duidelijker zichtbaar was.

Inmiddels staan er geen dennenbomen meer en is de bult omringd met palen van acaciahout. Ook zijn ter bescherming van de grafheuvel staalmatten aangelegd en een extra laag zand op de heuvel om schatgravers en motorcrossers te weren. Binnenkort wordt een informatiepaneel bij de zandberg geplaatst.

Het verzamelpunt voor de excursie op 18 januari is bij een hek dat te bereiken is door vanaf de Gestelseweg de straat Heult in te rijden. Na 700 meter knikt de weg naar rechts en verderop eindigt de rijbaan  bij het betreffende hek. Deelname aan de excursie is gratis.

Lees meer over de grafheuvel op Venrode in Brabants Centrum van donderdag 16 januari.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Zwanenberg adviesgroep Koppelmans Natasja fashion Beleef Boxtel Tiga Toverboom Modecentrum Frans Theelen Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Geerts advies Gemeente Boxtel Kindertuin Doornmalen electro 040Fit Rijschool Dolman Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Geld en Makelaardij