14:45:57    zaterdag, 04 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 17 januari 2014 10:40 uur, laatst gewijzigd op 18 januari 2014 13:24 uur

Excursie naar grafheuvel Venrode

Excursie naar grafheuvel Venrode

Op de foto: De grafheuvel ligt aan het eerste ven op landgoed Venrode vanaf rijksweg A2. (Foto: Gerard Schalkx).

De Heemkundekring Boxtel ontdekte drie jaar geleden een zandberg van enkele meters hoog in landgoed Venrode nabij het eerste ven vanaf de snelweg. Na onderzoek bleek dat deze verhoging een grafheuvel is die stamt uit de Bronstijd. Zaterdag 18 januari verzorgt voorzitter Dik Bol van de Heemkundekring vanaf 09.00 een excursie naar de grafheuvel.

In Noord-Brabant liggen meerdere grafheuvels uit de prehistorie waar overledenen een laatste rustplaats kregen. Dat de bult in de buurt van rijksweg A2 pas laat is ontmaskerd als grafheuvel is niet zo vreemd. De heuvel stond recent nog vol met grove dennen en was daardoor lastig te herkennen in het landschap. Tijdens een flinke storm in de zomer van 2011 is een aantal bomen op de heuvel geknakt, waardoor de verhoging ineens veel duidelijker zichtbaar was.

Inmiddels staan er geen dennenbomen meer en is de bult omringd met palen van acaciahout. Ook zijn ter bescherming van de grafheuvel staalmatten aangelegd en een extra laag zand op de heuvel om schatgravers en motorcrossers te weren. Binnenkort wordt een informatiepaneel bij de zandberg geplaatst.

Het verzamelpunt voor de excursie op 18 januari is bij een hek dat te bereiken is door vanaf de Gestelseweg de straat Heult in te rijden. Na 700 meter knikt de weg naar rechts en verderop eindigt de rijbaan  bij het betreffende hek. Deelname aan de excursie is gratis.

Lees meer over de grafheuvel op Venrode in Brabants Centrum van donderdag 16 januari.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

buisman optiek Filipe Uitvaartonderneming Bijnen Remax-optimus EmielTechniek Huidtherapie Elan Bikes support Meubelmakerijdenberg Alfa Doornmalen electro Podium Boxtel Olieenzo Toverboom Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij TopSlank