RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
12:22:15    vrijdag, 19 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Donderdag, 08 maart 2012 13:44 uur

Europese jeugd naar Esch

Het programma van de Europese jongerenontmoeting in Esch van donderdag 15 tot en met zondag 18 maart is rond. De ongeveer zeventig deelnemers, waaronder bijna zestig buitenlandse gasten, gaan met elkaar in debat in de HAS in ’s-Hertogenbosch en in dorpshuis De Es, terwijl horecagelegenheid Ons Café aan de Leunisdijk het decor vormt voor een Hollandse avond op vrijdag en een afscheidsfeest op zaterdag.

Het thema van de Europese manifestatie luidt: ’Hoe jongeren verbonden kunnen blijven met hun dorp op het gebied van cultuur, openbaar vervoer en allerlei andere voorzieningen’. De Nederlandse CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij komt zaterdag 17 maart naar Esch om met de Europese jongeren van gedachten te wisselen.

Nadat eerst een groepsfoto is gemaakt op het Marktplein in Esch, brengt het gezelschap vrijdagmorgen een bezoek aan de burgemeester van Haaren en charterpresident Frans Ronnes in het gemeentehuis in Haaren, waar een presentatie gehouden wordt. Aansluitend gaat de groep met bussen naar de HAS voor de workshops en volgt na de lunch een stadswandeling in het centrum van ’s-Hertogenbosch.

,,Tijdens de workshops gaan de deelnemers met elkaar in discussie over het thema en hoe we de jongeren in de dorpen kunnen houden”, zegt Martin Greven, voorzitter van Friends of Europe Esch en lid van de organiserende werkgroep. ,,Het thema is opgesplitst in zes onderwerpen: economie, openbaar vervoer, huisvesting, onderwijs, sport en cultuur.”

In de avonduren ontmoeten de deelnemers elkaar vrijdag tijdens de Hollandse avond, die onder meer wordt ingevuld met muziek en ludieke oud-Hollandse spelletjes als koekhappen, koe melken met bier in plaats van melk en spijkerpoepen.

De deelnemers aan de manifestatie gaan zaterdagochtend in dorpshuis De Es met elkaar en Europarlementariër Van Nistelrooij in debat over het onderwerp ’Young rural Europe in crisis time’. In de middaguren staat een bezoek aan activiteitenboerderij ’t Dommeltje in Boxtel op de rol, waarna de dag opnieuw wordt afgesloten met een feestelijke afscheidsavond in Ons Café.

Zondag hebben de buitenlandse gasten voordat ze huiswaarts keren nog de mogelijkheid om een eucharistieviering te bezoeken in de Sint-Willibrorduskerk en deel te nemen aan een dorpswandeling in Esch.

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Olieenzo Doornmalen electro Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Proef Culinair Meubelmakerijdenberg Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies