00:56:13    donderdag, 09 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 17 januari 2014 16:19 uur, laatst gewijzigd op 17 januari 2014 16:34 uur

'Energiediscussie met schone lei'

\'Energiediscussie met schone lei\'

Minister Henk Kamp heeft ingenieursbureau Arcadis opdracht gegeven onderzoek te doen naar de milieu-effecten van (proef)boringen naar schaliegas. Eerder was al kritiek op de keuze voor het bureau vanwege de mogelijke economische belangen die Arcadis zou hebben bij schaliegaswinning. Boxtel en Noordoostpolder hebben inmiddels een brief naar de minister gestuurd met het verzoek om de energiediscussie ’met een schone lei te beginnen’.

Boxtel en de Noordoostpolder geven in de brief aan dat zij ’ook in hun gemeenten weerstand merken tegen de keuze voor Arcadis’. ,,De ontstane ophef is begrijpelijk en was te verwachten. Al bij het onderzoek van Wittveen+Bos, eveneens omstreden, werden de nodige twijfels geuit over de onafhankelijkheid van betrokken bureaus”, zo schrijven de colleges van B. en W. van beide gemeenten. De brief is ook naar de Tweede Kamer en de betrokken provincies gestuurd.

Met de brief verzoeken Boxtel en de Noordoostpolder de minister de opsporingsvergunning van Cuadrilla in te trekken of niet te verlengen. ,,Dit zou een goede eerste stap zijn om de discussie over de toekomstige energievoorziening met een schone lei te beginnen.” Volgens beide gemeenten wordt deze discussie op dit moment te beperkt gevoerd. ,,Andere energiebronnen dan schalie- en steenkoolgas blijven nagenoeg buiten beeld.”

De Noordoostpolder en Boxtel laten weten binnenkort met een manifest tegen schaliegas te komen, dat voorgelegd wordt aan alle andere gemeenten die zich schaliegasvrij verklaarden. Bij de realisatie van dit manifest worden Boxtel en de Noordoostpolder ondersteund door het Klimaatverbond.

Klik hier om de brief van Boxtel en de Noordoostpolder te lezen.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Alfa Filipe Elan Bikes support Toverboom Geerts advies Beleef Boxtel Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Olieenzo Remax-optimus Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij buisman optiek Podium Boxtel EmielTechniek