01:12:17    woensdag, 15 juli 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 01 juni 2011 10:53 uur, laatst gewijzigd op 02 juni 2011 14:49 uur

Eikenprocessierups vroeg actief

Eikenprocessierups vroeg actief

Op de foto: Met een gasbrander verwijdert René van de Vries de nesten van de eikenprocessierups uit de takken van een boom bij basisschool De Hobbendonken. (Foto: Albert Stolwijk).

Zoveel nesten als in de eik bij basisschool De Hobbendonken heeft René van de Vries dit jaar nog niet gezien. De eikenprocessierups heeft de boom in het plantsoen aan de Hobbendonkseweg massaal in beslag genomen. Gewapend met een brander ging de ambtenaar van Openbare Werken met de hoogwerker van de gemeente Boxtel gistermorgen het ongedierte te lijf.

Nest voor nest brandt Van de Vries de rupsen uit de boom. Op het gras wordt het lot van de larven van de nachtvlinder definitief bezegeld als het vuur van de gasbrander er nogmaals overheen gaat. Gelukkig heeft het geregend. De voorbije weken moest de ongediertebestrijder iemand mee op pad nemen met bluswater. De plantsoenen staan door het droge voorjaar voor je het weet in lichterlaaie.

De schooltuin van De Hobbendonken was dinsdagochtend met rood/wit lint afgezet om te voorkomen dat leerlingen en medewerkers huidirritaties op zouden lopen. Wie in aanraking komt met de ontelbare brandhaartjes van de eikenprocessierups kan veel last van jeuk, zwellingen, rode ogen of huiduitslag oplopen. Niet iedereen is echter even gevoelig voor de haartjes die de rups bij bedreiging laat vallen, zo weet Van de Vries.

 

Auteur: Henk van Weert

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Podium Boxtel Huidtherapie buisman optiek Geld en Makelaardij Café zaal Kloosterzicht Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen Filipe Alfa Elan Bikes support Geerts advies Toverboom Beleef Boxtel Olieenzo Meubelmakerijdenberg EmielTechniek