23:13:21    zondag, 16 juni 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 07 april 2011 21:54 uur, laatst gewijzigd op 08 april 2011 11:05 uur

’Een borreltje is goed medicijn’

’Een borreltje is goed medicijn’

,,Als ik 100 word, kom ik in de krant.” Frans Knapen was er stellig in. Hoewel de Boxtelaar niet graag in het middelpunt van de belangstelling staat, wil hij zijn honderdste verjaardag niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zaterdag 9 april wordt deze mijlpaal dan ook met familie feestelijk gevierd in verpleeghuis Liduina waar Knapen sinds december samen met zijn vrouw Nelly (99) woont.

Knapen werd geboren op 9 april 1911 in het Limburgse Weert. Toen hij dertien was verhuisde hij naar Luyksgestel. Het gezin Knapen bestond uit drie meisjes en vijf jongens, alleen zijn jongste zus (inmiddels 91) is nog in leven. Knapen was werkzaam in de sigarenindustrie tot hij in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland te werk werd gesteld. ,,Na mijn verlof met kerst ben ik niet meer teruggegaan”, blikt Knapen terug. ,,Ik ben ondergedoken bij mijn vriendin Nelly in Luyksgestel. De pastoor vond dat natuurlijk niet goed, in die tijd kon dat echt niet. We waren namelijk nog niet getrouwd.”

In 1945 trad het stel, na een verkeringstijd van ruim twaalf jaar, in het huwelijk. Het echtpaar is inmiddels 66 jaar getrouwd. Knapen ging werken bij Philips in Eindhoven. In 1954 verhuisde het gezin, met zoon en dochter, naar de Eindhovense wijk Tongeren. Hier heeft het echtpaar Knapen tot 1994 gewoond; in dat jaar verhuisden zij naar een aanleunwoning bij woonzorgcentrum Emmaus. Twee jaar geleden volgde de verhuizing naar Molenweide en inmiddels woont het echtpaar in verpleeghuis Liduina.

Na zijn pensioen bracht Knapen veel tijd door met knutselen en tekenen. Ook hebben hij en zijn vrouw veel gereisd. ,,Ik heb geen rijbewijs dus we hielden vroeger met het gezin altijd fietsvakanties”, herinnert Knapen zich. ,,We hebben veel van Nederland gezien. Na mijn pensioen zijn we onder andere naar Tenerife geweest.”

BORRELTJE

Dat zijn gehoor slechter wordt, wijdt Knapen aan de ouderdom. ,,Ik heb mijn oren uit laten spuiten, maar het heeft niks geholpen”, zegt de Boxtelaar. ,,Het zal de ouderdom wel zijn. Ik vind het jammer, maar het hoort er ook wel bij. Dat ik 100 jaar word vind ik wel bijzonder. We gaan zaterdag een leuk feest geven.” Een interview met Brabants Centrum hoort daar voor Knapen zeker bij. ,,Ik lees elke donderdag het krantje met de blauwe kop”, vertelt hij. ,,Ook lees ik elke dag het Brabants Dagblad, ik wil toch weten wat er gebeurt hier in de omgeving.” Interessante verhalen knipt hij uit en worden nauwkeurig bewaard.

Hoewel Knapen zaterdag 100 jaar wordt, is zijn gezondheid prima. Hij heeft nog nooit in het ziekenhuis gelegen en heeft – afgezien van soms een paracetamol – geen medicatie gebruikt. Zijn geheim? ’s Middags bij de koffie een borreltje. ,,Als je het bij kleine hoeveelheden houdt, is een borrel het beste medicijn”, zegt Knapen stellig. ,,Ook heb ik altijd goed en veel gegeten. Ik heb de oorlog meegemaakt en vind het zonde om eten weg te gooien. Ik eet mijn bord altijd leeg. Ook lust ik alles, ik ben een heel makkelijke eter. Het is heel simpel: weinig zoet en weinig zout, daarmee worden mensen oud.”

Auteur: MARIËLLE WIJFFELAARS

Advertenties