01:31:13    maandag, 22 juli 2019
brabants centrum logo
Zondag, 19 augustus 2012 12:07 uur, laatst gewijzigd op 19 augustus 2012 12:19 uur

Drukte bij rustplek Leyetocht

Drukte bij rustplek Leyetocht

Op de foto: Deelnemers aan de Leyetocht konden zondag even op adem komen bij een rustpunt langs de Kapelweg in Boxtel. Aan de oever van De Kleine Aa was een terras ingericht en hield het waterschap een open dag. (Foto: Albert Stolwijk).

De Kleine Aa fungeerde zondag van negen tot drie uur als pauzeplek tijdens het fietsevenement Leyetocht. Waterschap De Dommel zorgde voor een terras aan de oever van de beek bij de Kapelweg in Boxtel, waar medewerkers van de cateringafdeling van WSD uit Boxtel de deelnemers en andere bezoekers voorzagen van onder meer water, koffie en frisdrank. Rond de klok van tien uur was het al een drukte van belang.

,,Veel drinken is belangrijk, maar liever geen ijskoude dranken. Met dit extreem warme weer is het belangrijk dat de deelnemers aan de Leyetocht voldoende vocht binnenkrijgen”, lieten Annelies Temmink en Toon van de Langenberg van de Boxtelse afdeling van het Rode Kruis zondag weten.

Het tweetal was de hele dag aanwezig bij het rustpunt aan de Kapelweg, waar deelnemers aan de (gezins)tochten over 25 en 39 kilometer van gebruik konden maken. Temmink: ,,Verder is het belangrijk dat de fietsers zich goed insmeren en onderweg eventueel een hoofddeksel opzetten om de hoofdhuid te beschermen tegen de brandende zon.”

RONDLEIDING

Het waterschap hield bij de pauzeplek een open dag, waarbij communicatieadviseur Frank van Dorst, projectleider Hans Koekkoek en Nicola Jansen informatie gaven aan de fietsers over de nieuwe inrichting van het dal van de Kleine Aa. Zij gaven een korte rondleiding waarbij ze ingingen op de historie, de werkzaamheden en de opgravingen uit de Tweede Wereldoorlog die ter plaatse gedaan zijn.

Ook niet-deelnemers aan de Leyetocht waren welkom. ,,We hebben al enkele buurtbewoners hier mogen begroeten”, vertelde communicatieadviseur Van Dorst. ,,Veel fietsers zijn al vroeg vertokken vanuit startplaats Helvoirt, want we hebben inmiddels al ruim honderd mensen hier op bezoek gehad. En het is pas tien uur. Waarschijnlijk stappen veel mensen al vroeg op de fiets met deze tropische temperaturen. We hebben met het waterschap al vaker open dagen gehouden tijdens voorgaande edities van de Leyetocht, maar die vonden dan plaats bij rioolwaterzuiveringen in Tilburg en Haaren. Dit is de eerste keer dat we tijdens het fietsevenement een dergelijke dag houden bij het oppervlaktewater.”

VERKOELEND

Bij De Kleine Aa aan de Kapelweg was het zondag een komen en gaan van fietsers. Mensen konden bij een standje folders krijgen van het waterschap, terwijl men iets verderop bij het terras een verkoelend drankje kon drinken en even bij kon komen van de inspanningen. Rinus en Minnie van de Sande uit Spoordonk, die deelnamen aan de tocht over 25 kilometer, sloegen de rondleiding van de waterschap-medewerkers over. ,,We hebben maar een korte pauze gehouden van zo’n vijftien minuten. We willen weer snel op de fiets stappen, zodat we weer redelijk op tijd thuis zijn; voordat het echt heel erg heet gaat worden. Het is nu al behoorlijk warm en het is nog vrij vroeg”, zei Minnie van de Sande voordat ze weer op de fiets stapte.

Sjef en Anny van Liempd uit Haaren waren zondagmorgen al vroeg van hun woonplaats naar het vertrekpunt in Helvoirt gefietst. ,,Vervolgens zijn we via Esch deze kant op gekomen. Nu rusten we even uit, drinken we wat en gaan we weer verder richting Oisterwijk. Een mooie route. Straks willen we ook nog even een bezoekje brengen aan de open dag van boomkwekerij Van den Oever in Haaren, dat is vlak bij ons huis. Dus leuk om even mee te pikken.”

 

Auteur: Stefan Latijnhouwers

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geld en Makelaardij Geerts advies Doornmalen electro Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Olieenzo Gemeente Boxtel