22:16:01    dinsdag, 25 juni 2019
brabants centrum logo
Dinsdag, 06 september 2011 16:37 uur, laatst gewijzigd op 06 september 2011 17:00 uur

D66: 'Referendum over schaliegas'

D66: \'Referendum over schaliegas\'

Op de foto: De raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis stroomde eerder dit jaar vol met verontruste inwoners. Velen zijn bang voor de nadelige effecten van boringen naar schaliegas. (Foto: Peter de Koning).

Het gemeentebestuur van Boxtel zet woensdag 14 september een bus in naar de zitting van de Tweede Kamer. De vaste kamercommissie vergadert die dag over schaliegas en wethouder Peter van de Wiel zal namens de gemeente Boxtel het woord voeren. D66 wil een referendum over schaliegas.

Enkele uren voordat de gemeenteraad vergadert, heeft D66 dinsdag laten weten dat het een motie gaat indienen over schaliegas. In de motie roept D66 het gemeentebestuur op een raadplegend referendum uit te schrijven onder de Boxtelse bevolking en inwoners te vragen zich voor of tegen het boren naar schaliegas uit te spreken.

Omdat Boxtel geen referendumverordening heeft, zou het gemeentebestuur volgende maand een raadsvoorstel moeten presenteren waarin de procedure voor zo'n volksraadpleging staat. Of er daadwerkelijk een referendum komt, zal dinsdagavond tijdens de raadsvergadering duidelijk worden.

BUSREIS

Volgens een woordvoerder van de gemeente wordt volgende week een bus ingezet voor omwonenden van de mogelijke boorlocatie op Vorst, alsmede ondernemers. Ook andere belangstellenden zijn echter welkom om zich aan te melden, net als leden van de gemeenteraad. Als er te veel aanmeldingen zijn, krijgen omwonenden en andere belanghebbenden voorrang.

Ook de gemeente Haaren zet woensdag een bus in om inwoners in staat te stellen de vergadering in de Tweede Kamer bij te wonen. Namens Haaren zal wethouder Eric van den Dungen aan het woord komen. De spreektijd van de wethouders is overigens beperkt. Naar verwachting mogen ze niet meer dan vijf minuten gebruik maken van de microfoon.

Inwoners van Boxtel die willen meereizen met de bus, kunnen zich tot en met vrijdag 9 september 17.00 uur aanmelden bij voorlichter Bas Schel via e-mail: bsc@boxtel.nl. Uiterlijk maandag 12 september krijgt men bericht.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Proef Culinair Modecentrum Frans Theelen Beleef Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Olieenzo Gemeente Boxtel Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Geld en Makelaardij Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen