RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
17:02:16    zaterdag, 20 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 04 juni 2011 17:58 uur, laatst gewijzigd op 05 juni 2011 21:49 uur

Campings stromen vol rond Alpe d'Huez

Campings stromen vol rond Alpe d\'Huez

Op de foto: En weer een caravan rijdt het terrein van camping Le Colporteur op. Bijna alle staanplaatsen zijn nu bezet. (Foto: Marc Cleutjens).

Het regent pijpenstelen in Le Bourg d'Oisans. Na een fraaie zomerse zaterdag met temperaturen tot 26 graden Celsius is het weer aan het einde van de middag plotsklaps omgeslagen en hangen er donkere wolken boven het dal. Terrasjes zijn ontruimd, het gemeentelijk zwembad tegen camping Le Colporteur is inderhaast gesloten; onweer maakt zwemmen levensgevaarlijk.

Veel Nederlanders zijn zaterdag gearriveerd bij hun accommodatie. De meesten zijn voor dag en dauw in Nederland vertrokken  en na pakweg twaalf uur rijden in de Alpen gearriveerd. Aan het einde van de middag staat er een flinke rij caravans en campers te wachten om toegelaten te worden op de camping. Een voor een worden ze door een medewerker van de camping, die gebruik maakt van een handig golfkarretje, naar hun plek gebracht.

De stemming zit er al aardig in. Vrijdagavond bouwden de Belgen een feestje omdat de Rode Duivels het opnamen tegen Turkije. Ondanks de teleurstellende uitslag (1-1) bleef het nog lang onrustig... Zaterdag is marktdag in Le Bourg d'Oisans en honderden Nederlandse toeristen maken van de gelegenheid gebruik om souvenirs te kopen. De vele sportwinkels draaien overuren, vooral op plekken waar fietsen gerepareerd kunnen worden. Of een shirtje te kopen waarop alle 21 bochten staan die op weg naar Alpe d'Huez afgelegd moeten worden.

De plaatselijke middenstand profiteert handig van Alpe d'HuZes, dat is wel duidelijk. De bakker aan de Rue Charles de Gaulle was voor het middaguur al door alle brood heen. 'Vendu!' staat er op een briefje op de voordeur. Er zijn nog zoete taartjes te koop. Ook lekker. Bij Le Petit Casino, een kleine buurtsuper is het bier bijna uitverkocht omdat een Zwitsers wielerteam alle sixpacks Kronenbourg heeft meegenomen. De andere bakker in het centrum speelt handig in op het evenement. Deze week is de 'rijstetaart Alpe d'HuZes' in de aanbieding.

Fietsen, fietsen en nog eens fietsen. Dat is wat de meesten hier doen. Ter voorbereiding op Alpe d'HuZes worden de meest uiteenlopende routes afgewerkt. ,,De een kiest voor een rustig tochtje zonder hellingen, de ander pakt een paar zware cols zoals de Galibier en de Croix de Fer", klinkt het op een terras aan Place de la Republique. De route die de verslaggever vandaag had uitgestippeld kende de nodige hindernissen. Op drie plekken stond het bord 'Route Barree' en was het asfalt verwijderd. En moest dus geimproviseerd worden om le Bourg d'Oisans weer te bereiken. Via een klein weggetje door Allemont en Bassey wil het toch wel lukken...

Nog vijf nachtjes slapen en dan is het zover. Dan gaat Alpe d'HuZes van start. De eerste Boxtelaren zullen zich morgen wel laten zien, zo is de verwachting. Nu maar hopen dat het ophoudt met regenen. Klimmen en vooral dalen is nu echt een crime...

 

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Proef Culinair Doornmalen electro Peijnenburg Verzuimbegeleiding Gemeente Boxtel Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Beleef Boxtel SNS Bank Modecentrum Frans Theelen Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen