RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
18:39:11    donderdag, 25 april 2019
brabants centrum logo
Donderdag, 25 april 2013 19:34 uur, laatst gewijzigd op 25 april 2013 19:36 uur

Brabants Centrum kiest 'Berliner'

Brabants Centrum kiest \'Berliner\'

Op de foto: De nieuwe drukpers van Janssen Pers waarop Brabants Centrum wekelijks wordt gedrukt.

Brabants Centrum verschijnt sinds deze week op het zogeheten Berliner-formaat. In navolging van steeds meer kranten in binnen- en buitenland kiest het bijna zeventigjarige nieuwsblad daarmee voor een krantenformaat dat zich nadrukkelijk onderscheidt van dagbladen en weekbladen die op broadsheet of tabloid verschijnen.

De keuze voor het Berliner-formaat is ingegeven door de ruime technische mogelijkheden van de nieuwe drukpers die huisdrukker Janssen Pers in het Noord-Limburgse Gennep biedt. Nu Brabants Centrum wordt vervaardigd op de MAN Colorman XXL, kan de krant geheel in full colour gedrukt worden. De pers biedt bovendien meer mogelijkheden om in katernen te verschijnen en specials uit te brengen.

Volgens directeur Bert Geefshuijsen van Koninklijke Drukkerij/Uitgeverij E.M. de Jong in Baarle-Nassau - het moederbedrijf van Janssen Pers - is bewust gekozen voor een investering van miljoenen euro’s in de nieuwe krantenpers. ,,Doordat steeds meer kranten de voorbije jaren hebben gekozen voor het tabloidformaat, is het onderscheidend vermogen in de markt verdwenen. Met het Berliner-formaat bieden we uitgevers een uitdagend nieuw formaat dat opvalt.”

INSPIREREN

Geefshuijsen is niet over één nacht ijs gegaan en liet zich inspireren door het succesmodel van The Guardian, de Britse kwaliteitskrant die enkele jaren geleden overstapte op het Berliner-formaat. In Nederland koos het Nederlands Dagblad als eerste voor het nieuwe formaat, dat iets groter is dan tabloid, maar beduidend kleiner is dan broadsheet. Inmiddels verschijnen ook de weekendkaterns van de Volkskrant op Berliner-formaat. Het Financieele Dagblad maakte vorige maand de overstap.

,,Het Berliner-formaat biedt uitgevers meer mogelijkheden om van hun krant een commercieel succes te maken”, meent Geefshuijsen. Met name het kiezen voor attractieve katernen ziet hij als meerwaarde. ,,Onderzoek leert bovendien dat lezers zich prima thuisvoelen bij een iets grotere krant. De leestijd per pagina is beduidend langer.” Na het Nederlands Dagblad verleidde de directeur meer uitgevers om te kiezen voor Berliner-formaat. ,,Nu staat de teller al op meer dan veertig weekbladen die hier wekelijks van de pers rollen.”

WERVINGSACTIE

Brabants Centrum koppelt aan de overstap naar het Berliner-formaat een actie om het lezersbestand in Boxtel en omgeving verder te versterken. Donderdag 25 april verscheen de eerste editie op Berliner-formaat huis aan huis. Lezers kunnen profiteren van een aanbieding; een proefabonnement op drie maanden Brabants Centrum kost eenmalig 5 euro. Wie kiest voor een proefabonnement maakt kans op een fiets, die beschikbaar wordt gesteld door Jack Leijten Fiets & Service.

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Beleef Boxtel Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Doornmalen electro Proef Culinair Geld en Makelaardij SNS Bank Gemeente Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies