21:38:33    dinsdag, 25 juni 2019
brabants centrum logo
Dinsdag, 31 mei 2011 20:25 uur, laatst gewijzigd op 31 mei 2011 23:32 uur

Brabant wil duidelijkheid schaliegas

Noord-Brabant wil eerst meer duidelijkheid over de risico’s voordat er in de provincie proefboringen plaatsvinden naar schaliegas. Op nieuwe proefboringen naar schaliegas moet een moratorium komen. Dat bepleit het provinciebestuur in een brief aan minister Maxime Verhagen.

Het college van Gedeputeerde Staten geeft daarmee gehoor aan de zorgen van de Statencommissie Ecologie & Handhaving en de Provinciale Omgevingscommissie, een adviesorgaan van het provinciebestuur. Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft al toestemming gekregen van het Rijk en de gemeente Boxtel voor een proefboring.

Sinds vorige week pleit ook Boxtel bij het Rijk én bij Cuadrilla voor nader onderzoek, voordat het bedrijf daadwerkelijk gebruik maakt van de verleende vergunning. Haaren, waar Cuadrilla ook een proefboring wil doen, wacht vooralsnog de ontwikkelingen af.

Het besluit van de provincie lijkt een eerste overwinning van de groeiende groep critici die grote vraagtekens zetten bij de gezondheids- en milieurisico’s van de boringen naar schaliegas. Vooral berichten uit de Verenigde Staten hebben veel onrust veroorzaakt omdat daar bij boringen ernstige bodemverontreiniging aan het licht is gekomen.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Peijnenburg Verzuimbegeleiding Olieenzo Geld en Makelaardij Geerts advies Huidtherapie Proef Culinair Meubelmakerijdenberg Doornmalen electro Modecentrum Frans Theelen