RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
20:18:24    woensdag, 20 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 28 december 2013 14:52 uur, laatst gewijzigd op 28 december 2013 14:53 uur

Boxtelse eik mogelijk wereldboom

Boxtelse eik mogelijk wereldboom

Op de foto: Leden van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel en de stichting Wereldboom maakten een cirkel om aan te tonen hoe dik de tweehonderdjarige eikenboom nabij landgoed Sparrenrijk zou kunnen worden. (Foto: Annelieke van der Linden).

De dikste eikenboom van Boxtel, die aan de ingang van landgoed Sparrenrijk is geworteld, kreeg onlangs flink wat aandacht. De Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) werkt samen met de gemeente Boxtel, stichting Wereldboom en buurtvereniging Sparrenrijk om de dikste eik van Boxtel tot wereldboom te laten benoemen, zodat de boom oeroud kan worden. Stichting Wereldboom verrichtte vooronderzoek.

De WNLB heeft de boom inmiddels opgedoopt tot de ’Mammoeteik van Sparrenrijk’. De eik staat aan de voet van Sparrenrijk en springt meteen in het oog. Mogelijk diende deze eik als grensboom van het landgoed. Ook zou de boom bij een boerderij kunnen horen die jaren geleden op de plek stond.

Stichting Wereldboom werd in 2009 opgericht en bestaat uit boomverzorgers. Het doel van de organisatie is om in ieder gemeente in Nederland een wereldboom te benoemen en te beschermen. In Nederland zijn er vier bomen uitgeroepen tot ’Wereldboom’. Zes exemplaren, waaronder de eik van Sparrenrijk, staan op de nominatielijst. De stichting brengt na het vooronderzoek verslag uit aan de gemeente Boxtel en de WNLB. ,,Vervolgens is het aan ons om meer met de boom te doen. Als je de samenleving bij de boom betrekt, is er meer kans op een langdurig voortbestaan van de boom”, legt José Poort van de WNLB uit. Zo hoopt de stichting Wereldboom dat er in de gemeenten allerlei activiteiten rondom bomen worden georganiseerd.

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geld en Makelaardij Meubelmakerijdenberg Huidtherapie Beleef Boxtel SNS Bank Olieenzo Gemeente Boxtel Geerts advies Peijnenburg Verzuimbegeleiding Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Modecentrum Frans Theelen