04:37:04    dinsdag, 23 juli 2019
brabants centrum logo
Vrijdag, 21 juni 2013 15:23 uur, laatst gewijzigd op 24 juni 2013 16:39 uur

Boxtel wacht forse bezuinigingen

Boxtel wacht forse bezuinigingen

Op de foto: De reconstructie van de Markt in Boxtel wordt mogelijk uitgesteld. De gemeente moet de komende jaren fors bezuinigen. (Foto: Albert Stolwijk).

De gemeente Boxtel staat aan de vooravond van een ingrijpende bezuingingsoperatie. De leden van de commissie Bestuurlijke Zaken buigen zich donderdag 27 juni over een dekkingsplan dat uitgaat van ombuigingen die in 2017 kunnen oplopen tot 2,2 miljoen euro per jaar. ,,Boxtel moet een enorme inspanning gaan leveren", stelt wethouder Willie van de Langenberg van Financiën.

In het dekkingsplan geeft het college van B. en W. een aantal voorstellen die gedurende de bezuinigingsoperatie geld zouden kunnen opleveren. Onder meer wil Boxtel stoppen met het betalen van de prijscompensatie. Dat zou een bedrag van 1,1 miljoen euro op kunnen leveren, maar vergt veel creativiteit van gemeentelijke afdelingen en andere partners die werken met prijsgebonden budgetten.

Ook subsidies moeten onder de loep worden genomen, vindt wethouder Van de Langenberg. Boxtel keert jaarlijks tussen de 4 en 5 miljoen euro aan subsidies uit, vooral aan instellingen en verenigingsleven. De komende jaren denkt de gemeente van 300.000 in 2015 tot 600.000 euro in 2017 te kunnen besparen door te korten op subsidies.

Het gemeentebestuur stelt voor een aantal investeringen te schrappen of uit te stellen. Zo is de reconstructie van de Parallelweg Zuid en de Clarissenstraat van de baan als dit dekkingsplan wordt aanvaard. De herinrichting van de Markt wordt uitgesteld, net als een deel van de reconstructie van de Baandervrouwenlaan. Zorgelijk is de grondexploitatie; veel geld uit de algemene middelen vloeit naar deze post om verliezen op te vangen.

Belastingverhoging voor de burger is vooralsnog niet echt aan de orde. Een eerdere voorgestelde stijging van de lasten met 7,74 procent lijkt van de baan. Alleen de OZB zal stijgen met 3,24 procent, de lasten van rioolzuivering en afvalinzameling blijven gelijk.

De commissie Bestuurlijke Zaken vergadert donderdag 27 juni over het dekkingsplan.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Peijnenburg Verzuimbegeleiding Huidtherapie Gemeente Boxtel Café zaal Kloosterzicht Proef Culinair Geld en Makelaardij Olieenzo Beleef Boxtel