RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
01:10:39    zaterdag, 22 september 2018
brabants centrum logo


agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
úúf

agendaAgenda

volledige agenda >>
Vrijdag, 21 juni 2013 15:23 uur, laatst gewijzigd op 24 juni 2013 16:39 uur

Boxtel wacht forse bezuinigingen

Boxtel wacht forse bezuinigingen

Op de foto: De reconstructie van de Markt in Boxtel wordt mogelijk uitgesteld. De gemeente moet de komende jaren fors bezuinigen. (Foto: Albert Stolwijk).

De gemeente Boxtel staat aan de vooravond van een ingrijpende bezuingingsoperatie. De leden van de commissie Bestuurlijke Zaken buigen zich donderdag 27 juni over een dekkingsplan dat uitgaat van ombuigingen die in 2017 kunnen oplopen tot 2,2 miljoen euro per jaar. ,,Boxtel moet een enorme inspanning gaan leveren", stelt wethouder Willie van de Langenberg van Financiën.

In het dekkingsplan geeft het college van B. en W. een aantal voorstellen die gedurende de bezuinigingsoperatie geld zouden kunnen opleveren. Onder meer wil Boxtel stoppen met het betalen van de prijscompensatie. Dat zou een bedrag van 1,1 miljoen euro op kunnen leveren, maar vergt veel creativiteit van gemeentelijke afdelingen en andere partners die werken met prijsgebonden budgetten.

Ook subsidies moeten onder de loep worden genomen, vindt wethouder Van de Langenberg. Boxtel keert jaarlijks tussen de 4 en 5 miljoen euro aan subsidies uit, vooral aan instellingen en verenigingsleven. De komende jaren denkt de gemeente van 300.000 in 2015 tot 600.000 euro in 2017 te kunnen besparen door te korten op subsidies.

Het gemeentebestuur stelt voor een aantal investeringen te schrappen of uit te stellen. Zo is de reconstructie van de Parallelweg Zuid en de Clarissenstraat van de baan als dit dekkingsplan wordt aanvaard. De herinrichting van de Markt wordt uitgesteld, net als een deel van de reconstructie van de Baandervrouwenlaan. Zorgelijk is de grondexploitatie; veel geld uit de algemene middelen vloeit naar deze post om verliezen op te vangen.

Belastingverhoging voor de burger is vooralsnog niet echt aan de orde. Een eerdere voorgestelde stijging van de lasten met 7,74 procent lijkt van de baan. Alleen de OZB zal stijgen met 3,24 procent, de lasten van rioolzuivering en afvalinzameling blijven gelijk.

De commissie Bestuurlijke Zaken vergadert donderdag 27 juni over het dekkingsplan.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

TopSlank Doornmalen electro Tiga Gemeente Boxtel Beleef Boxtel Uitvaartonderneming Bijnen SNS Bank Olieenzo Zwanenberg adviesgroep Rijschool Dolman Natasja fashion Kindertuin Geerts advies Koppelmans Huidtherapie 040Fit Café zaal Kloosterzicht