09:15:33    zondag, 16 juni 2019
brabants centrum logo
Maandag, 05 maart 2012 14:30 uur, laatst gewijzigd op 05 maart 2012 22:06 uur

'Boxtel schaliegasvrije gemeente'

\'Boxtel schaliegasvrije gemeente\'

Op de foto: Tegenstanders van schaliegasboringen verzamelden in oktober 2010 in een week tijd ruim drieduizend handtekeningen. 'Een sterk signaal' concludeerden burgemeester Frank van Beers en wethouder Peter van de Wiel. (Archieffoto: Peter de Koning).

Boxtel wordt vanavond, maandag 5 maart, uitgeroepen tot schaliegasvrije gemeente. De gezamenlijke coalitiepartijen scharen zich achter een motie die de SP vorige week indiende, maar toen nog niet in behandeling werd genomen.

,,Ik heb overleg gehad met de partijen uit de coalitie en de motie zullen we uiteindelijk gezamenlijk gaan indienen. Door Boxtel uit te roepen tot schaliegasvrije gemeente krijgt de gemeenteraad de vinger steviger in de pap als boorbedrijf Cuadrilla een nieuwe aanvraag indient. Ik denk dat die motie een goede zaak gaat worden voor de gemeente en de raad zal daarmee ook uiting geven aan de mening van de Boxtelaren", zo meldt fractievoorzitter Eric van den Broek van de SP.

Directeur Frank de Boer van Cuadrilla gaf dinsdag aan dat hij een nieuwe aanvraag voor een proefboring wil indienen als het onafhankelijk onderzoek naar de risico's van schaliegasboringen is afgerond. Een eerdere vergunningsaanvraag werd door de rechter in oktober vorig jaar vernietigd.

Vorige week hield hoorde het ministerie van Economisch Zaken, Landbouw & Innovaite de Boxtelse raadsfracties als voorbereiding op het onderzoek naar schaliegas. Even tevoren diende de SP al een motie in om Boxtel schaliegasvrij te verklaren, maar die werd door toedoen van de grootste raadsfractie Balans niet in behandeling genomen. Later bleek dat Balans de vertegenwoordigers van het ministerie niet wilde schofferen. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag zeiden de drie andere coalitiepartijen het SP-voorstel wel te willen bespreken.

Auteur: Henk van Weert

Advertenties