RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
16:56:40    zaterdag, 20 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 14 september 2013 13:15 uur, laatst gewijzigd op 15 september 2013 22:03 uur

Boxtel in verzet tegen schaliegas

Boxtel in verzet tegen schaliegas

Op de foto: PvdA-Kamerlid Jan Vos (rechts) gaf zaterdag ook een draai aan het rad van fortuin tegen schaliegas. Vos zei op de Markt in Boxtel dat zijn partij op dit moment geen ja kan zeggen tegen proefboringen naar schaliegas. (Foto: Marc Cleutjens).

Enkele honderden mensen hebben zaterdagochtend op de Markt gedemonstreerd tegen de voorgenomen proefboringen naar schaliegas in Boxtel. Naast veel inwoners van Boxtel bezochten ook actievoerders uit andere streken in Nederland de protestactie, waaronder een delegatie uit de gemeente Noordoostpolder.

Aanleiding voor de protestactie van Schaliegas Vrij Boxtel was een werkbezoek van de Tweede Kamerfractie van de PvdA, die zich voorbereidt op een hoorzitting in het parlement op 19 september. Kamerlid Jan Vos voerde het woord op de Markt en gaf aan dat de PvdA - op basis van de gegevens die nu bekend zijn - geen voorstander is van proefboringen naar schaliegas. Zijn betoog kon rekenen op applaus.

Het programma op de Markt duurde van 10.30 tot 12.30 uur en bestond naast optredens van de bluesband Fifty Fifty uit Veghel uit toespraken van onder meer Mirjam Bemelmans en Froukje Strik van burgerinitiatief Schaliegas Vrij Boxtel, boswachter Frans Kapteijns van Natuurmonumenten, Geert Ritsema van Milieudefensie en wethouder Tossy de Man.

De media was massaal vertegenwoordigd op de Markt. Naast lokale en regionale pers waren er ploegen van Omroep Brabant, NOS, RTL en verslaggevers van landelijke dagbladen. Veel demonstranten droegen witte kleding waarop stickers werden geplakt. Anderen droegen protestposters of affiches en spandoeken. Ook veel leden van de gemeenteraad gaven acte de presence, net als Europarlementarier Lambert van Nistelrooij (CDA).

Burgemeester Mark Buijs trad op als gastheer van de PvdA-delegatie, die in het gemeentehuis overleg voerde met regionale PvdA-vertegenwoordigers. Volgens Buijs staat Boxtel massaal en eensgezind achter het standpunt dat proefboringen naar schaliegas ongewenst en gevaarlijk zijn. ,,Boxtel gaat voor schone energie en wordt al gesteund door 64 andere gemeenten", aldus Buijs.

 

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Geerts advies Café zaal Kloosterzicht Geld en Makelaardij Uitvaartonderneming Bijnen Beleef Boxtel Proef Culinair Doornmalen electro Huidtherapie Peijnenburg Verzuimbegeleiding Meubelmakerijdenberg SNS Bank Olieenzo