01:44:40    zondag, 05 juli 2020
brabants centrum logo
Zondag, 20 oktober 2013 15:35 uur, laatst gewijzigd op 20 oktober 2013 15:37 uur

Boxtel gedenkt bevrijding 1944

Boxtel gedenkt bevrijding 1944

Op de foto: Loco-burgemeester Willie van de Langenberg legt met jan van Houtum een krans bij het verzetsmonument. (Foto: Marc Cleutjens).

De jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel heeft zondagmiddag ruim honderd belangstellenden op de been gebracht. Loco-burgemeester Willie van de Langenberg legde een krans bij het verzetsmonument met oud-Boxtelaar Jan van Houtum (91), die in de Tweede Wereldoorlog actief was in het verzet en moest onderduiken voor de Duitse bezetter.

De herdenking bij het verzetsmonument aan de rand van de Kampina lokt elk jaar veel belangstellenden. Onder hen veel oud-strijders, die dan gehuld gaan in kostuum en eretekens en baret dragen. Ook familieleden van omgekomen of reeds gestorven verzetsmensen zijn steevast present.

Loco-burgemeester Van de Langenberg hield een korte maar indrukwekkende toespraak waarin hij opriep de herinnering aan bezetting en bevrijding voort te laten leven. ,,Dankzij mensen die toen hun leven in de waagschaal hebben gelegd, beleven we nu de vrijheid om te zeggen wat we denken. Het ergens geweldig mee oneens zijn, was ton onmogelijk, ja zelfs levensgevaarlijk."

Oud-verzetsman Van Houtum noemde tijdens de herdenking de namen van alle verzetsmensen die op het monument staan genoemd. Niet alleen strijders werden genoemd, ook mensen die de ondergrondse steunden en mensen die in een loyaliteitsgroep zaten. ,,Ik neem mijn petje diep af voor de mensen die op dit monument genoemd staan", sprak Van Houtum.

Een muziekensemble van de Gildenbondsharmonie speelde in het zonnige herfstbos enkele nummers. Daarnaast klonk The Last Post en werd het Wilhelmus gezongen.

Lees een uitgebreid verslag van de herdenking in Brabants Centrum van donderdag 24 oktober.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro Toverboom Remax-optimus Uitvaartonderneming Bijnen Alfa EmielTechniek Podium Boxtel buisman optiek Huidtherapie TopSlank Beleef Boxtel Geld en Makelaardij Filipe Meubelmakerijdenberg Café zaal Kloosterzicht Elan Bikes support