RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
12:07:57    maandag, 19 november 2018
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Zaterdag, 24 november 2012 14:23 uur, laatst gewijzigd op 24 november 2012 14:24 uur

Boompjes rooien op Banisveld

Boompjes rooien op Banisveld

Op de foto: Jeugdnatuurwachters snoeien planten en boompjes om de heide op Banisveld een nieuwe kans te geven. (Foto: Peter de Koning)

,,Wow, gaaf man. Echt leuk werk!”, klinkt het op zaterdagochtend op Banisveld. Ruim vijftig leden van de Jeugdnatuurwacht Boxtel leven zich uit met zaag en knipschaar. Het enthousiasme voor dit kleinschalig natuuronderhoud spat er van af. ,,Nee Jesse, die is veel te dik”, waarschuwt een bezorgde moeder. Tevergeefs, met een stoere blik haalt de jonge natuurliefhebber het boompje moeiteloos neer.

Cor Kievit van de Jeugdnatuurwacht volgt het allemaal met een tevreden gezicht. ,,Zo laag mogelijk bij de grond afknippen. En pak voor de zekerheid een paar werkhandschoenen”, adviseert hij de jeugd. Samen met medewerkers van Natuurmonumenten begeleidt hij de jongeren bij deze jaarlijkse activiteit op Banisveld aan de Koevoortseweg en de Brinksdijk, een overgangsgebied tussen Kampina en Mortelen.

Natuurmonumenten kocht deze grond enkele jaren geleden om betere verbindingen te maken tussen de verschillende natuurgebieden en de leefomgeving voor dieren en planten zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat terug te brengen. De heide die hier thuishoort wordt verdrongen door planten, struiken en boompjes. Aan de jeugd te taak die te verwijderen en de heide zo een nieuwe kans te geven. Zo ontstaan ook nieuwe kansen voor reptielen, muizen, marterachtigen, vogels, vlinders en andere insecten.

Na ruim een uur hard werken genoten de Jeugdnatuurwachters van een verdiende kop chocolademelk met versnapering. Een wandeling naar de houten uitkijktoren maakte de ochtend compleet.

 

Auteur: Peter de Koning

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

040Fit Olieenzo Gemeente Boxtel Doornmalen electro Toverboom Geerts advies Meubelmakerijdenberg SNS Bank Modecentrum Frans Theelen Koppelmans TopSlank Geld en Makelaardij Zwanenberg adviesgroep Uitvaartonderneming Bijnen Tiga Rijschool Dolman Huidtherapie Beleef Boxtel Natasja fashion