18:04:49    dinsdag, 14 juli 2020
brabants centrum logo
Woensdag, 02 oktober 2013 14:49 uur, laatst gewijzigd op 05 oktober 2013 09:11 uur

Bomenexcursie Natuurmonumenten

Bomenexcursie Natuurmonumenten

Natuurmonumenten houdt zondag 6 oktober een speciale bomenexcursie in het natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen. De wandeling ’Bomen in de herfst’ start om 10.00 uur bij het bezoekerscentrum en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

De excursieleiders vertellen deelnemers over herfstbomen. Het zijn geen speciale bomen, maar in de herfst zullen ze hun bladeren afstoten. ,,Dit fenomeen blijft iets heel bijzonders”, zegt boswachter Frans Kapteijns. ,,Het herfstbos ziet er altijd heel kleurrijk uit. Daarnaast zie je er meer paddenstoelen. De relatie tussen de paddenstoelen en de bomen wordt ook uitgelegd tijdens deze wandeling.”

In het natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen komen vele boomsoorten voor, maar vooral de grove den is ruim aanwezig. ,,Dit komt natuurlijk omdat deze boomsoort op grote schaal is aangeplant in het begin van de twintigste eeuw, vooral voor de mijnbouw in Zuid-Limburg”, licht Kapteijns toe. ,,Maar ook in de negentiende eeuw zijn al grote delen van Oisterwijk beplant met die grove den. Daarnaast komen in dit bosgebied ook nog zomereiken, beuken, berken en diverse soorten struiken voor.”

De natuurgidsen staan zondag stil bij het ’omvormingsbeheer’ van Natuurmonumenten. Ze tonen plekken waar dit proces al mooie resultaten heeft opgeleverd. ,,In zo’n natuurlijk bos is het goed toeven voor veel verschillende soorten planten en dieren”, legt de boswachter uit. ,,Daarnaast ziet een natuurlijk bos er ook gevarieerd en spannend uit.”

Deelname aan de bomenexcursie kost zeven euro, leden van Natuurmonumenten betalen vier euro. Reserveren: telefoon (013) 523 18 00 of www.natuurmonumenten.nl. (Foto: Natuurmonumenten).

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Remax-optimus Elan Bikes support EmielTechniek buisman optiek Geerts advies Toverboom Alfa Olieenzo Filipe TopSlank Doornmalen electro Uitvaartonderneming Bijnen Café zaal Kloosterzicht Podium Boxtel Geld en Makelaardij