RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
12:16:10    zondag, 21 april 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Woensdag, 02 oktober 2013 14:49 uur, laatst gewijzigd op 05 oktober 2013 09:11 uur

Bomenexcursie Natuurmonumenten

Bomenexcursie Natuurmonumenten

Natuurmonumenten houdt zondag 6 oktober een speciale bomenexcursie in het natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen. De wandeling ’Bomen in de herfst’ start om 10.00 uur bij het bezoekerscentrum en duurt tot ongeveer 12.00 uur.

De excursieleiders vertellen deelnemers over herfstbomen. Het zijn geen speciale bomen, maar in de herfst zullen ze hun bladeren afstoten. ,,Dit fenomeen blijft iets heel bijzonders”, zegt boswachter Frans Kapteijns. ,,Het herfstbos ziet er altijd heel kleurrijk uit. Daarnaast zie je er meer paddenstoelen. De relatie tussen de paddenstoelen en de bomen wordt ook uitgelegd tijdens deze wandeling.”

In het natuurgebied Oisterwijkse bossen en vennen komen vele boomsoorten voor, maar vooral de grove den is ruim aanwezig. ,,Dit komt natuurlijk omdat deze boomsoort op grote schaal is aangeplant in het begin van de twintigste eeuw, vooral voor de mijnbouw in Zuid-Limburg”, licht Kapteijns toe. ,,Maar ook in de negentiende eeuw zijn al grote delen van Oisterwijk beplant met die grove den. Daarnaast komen in dit bosgebied ook nog zomereiken, beuken, berken en diverse soorten struiken voor.”

De natuurgidsen staan zondag stil bij het ’omvormingsbeheer’ van Natuurmonumenten. Ze tonen plekken waar dit proces al mooie resultaten heeft opgeleverd. ,,In zo’n natuurlijk bos is het goed toeven voor veel verschillende soorten planten en dieren”, legt de boswachter uit. ,,Daarnaast ziet een natuurlijk bos er ook gevarieerd en spannend uit.”

Deelname aan de bomenexcursie kost zeven euro, leden van Natuurmonumenten betalen vier euro. Reserveren: telefoon (013) 523 18 00 of www.natuurmonumenten.nl. (Foto: Natuurmonumenten).

 

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

SNS Bank Proef Culinair Huidtherapie Doornmalen electro Beleef Boxtel Olieenzo Geld en Makelaardij Geerts advies Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Modecentrum Frans Theelen Peijnenburg Verzuimbegeleiding