RSS feedNederlandse Nieuwsblad Pers
05:29:27    vrijdag, 22 februari 2019
brabants centrum logo

Brabants Centrum digitaal bladerbaar >

agendaUw bericht

Lezersartikelen

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject Witte Zusters in finale erfgoedprijs

Verhalenproject De Verschilmakers van de Witte Zusters is genomineerd voor... >>

Mon 25 Sep 2017 15:58
Filmavond Den Hogert

Filmavond Den Hogert

Heemkundevereniging Den Hogert uit Gemonde organiseert op donderdag... >>

Wed 22 Feb 2017 08:52
Esch in Duitse sferen...

Esch in Duitse sferen...

Blaaskapel De Knoestjes uit Esch hield zondag voor de vierde keer een... >>

Tue 18 Oct 2016 10:34
Dinsdag, 19 november 2013 14:02 uur, laatst gewijzigd op 19 november 2013 16:32 uur

Boek over Heerlijkheid Boxtel

Boek over Heerlijkheid Boxtel

Pater kapucijn Hans de Visser is klaar met een bijzondere missie. Meer dan veertien jaar lang schreef hij aan het boek ’Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren, 1100-1652. Van hulde aan de keizer naar trouw aan de hertog’, dat dinsdag 26 november officieel wordt gepresenteerd.

De Visser heeft een groot aantal historische bronnen in binnen- en buitenlandse archieven bestudeerd om een geschiedkundig boekwerk van formaat te kunnen schrijven. In zijn publicatie schetst hij de bijzondere bestuurlijke en religieuze rol die Boxtel gedurende de Middeleeuwen had als heerlijkheid.

De plaats was onder de Heren van Boxtel niet afhankelijk van de hertog van Brabant, maar viel als rijksleen rechtstreeks onder het gezag van keizer Karel de Vierde van het Roomse Rijk. Een leenbrief uit 1356, die Boxtel bijzondere rechten gaf, diende als oorspronkelijke bron voor een studie.

De publicatie eindigt in het jaar 1652 als de Tachtigjarige Oorlog ervoor zorgt dat Boxtel zijn onafhankelijke status als rijksleen verliest. De leenbrief van keizer Karel uit 1356 blijkt dan niets meer waard en Boxtel valt voortaan onder de Staten-Generaal.

Het boek ’Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren, 1100-1652. Van hulde aan de keizer naar trouw aan de hertog’ van Hans de Visser verschijnt dinsdag 26 november tijdens een presentatie van de Heemkundekring Boxtel. Het boek is daarna te koop bij boekhandel Elckerlijc en kost 19,95 euro. (Foto: Peter de Koning).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Beleef Boxtel Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Olieenzo Doornmalen electro Huidtherapie Gemeente Boxtel Proef Culinair Geerts advies Geld en Makelaardij SNS Bank Uitvaartonderneming Bijnen