08:03:46    maandag, 22 juli 2019
brabants centrum logo
Dinsdag, 19 november 2013 14:02 uur, laatst gewijzigd op 19 november 2013 16:32 uur

Boek over Heerlijkheid Boxtel

Boek over Heerlijkheid Boxtel

Pater kapucijn Hans de Visser is klaar met een bijzondere missie. Meer dan veertien jaar lang schreef hij aan het boek ’Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren, 1100-1652. Van hulde aan de keizer naar trouw aan de hertog’, dat dinsdag 26 november officieel wordt gepresenteerd.

De Visser heeft een groot aantal historische bronnen in binnen- en buitenlandse archieven bestudeerd om een geschiedkundig boekwerk van formaat te kunnen schrijven. In zijn publicatie schetst hij de bijzondere bestuurlijke en religieuze rol die Boxtel gedurende de Middeleeuwen had als heerlijkheid.

De plaats was onder de Heren van Boxtel niet afhankelijk van de hertog van Brabant, maar viel als rijksleen rechtstreeks onder het gezag van keizer Karel de Vierde van het Roomse Rijk. Een leenbrief uit 1356, die Boxtel bijzondere rechten gaf, diende als oorspronkelijke bron voor een studie.

De publicatie eindigt in het jaar 1652 als de Tachtigjarige Oorlog ervoor zorgt dat Boxtel zijn onafhankelijke status als rijksleen verliest. De leenbrief van keizer Karel uit 1356 blijkt dan niets meer waard en Boxtel valt voortaan onder de Staten-Generaal.

Het boek ’Boxtel: een heerlijkheid tussen twee heren, 1100-1652. Van hulde aan de keizer naar trouw aan de hertog’ van Hans de Visser verschijnt dinsdag 26 november tijdens een presentatie van de Heemkundekring Boxtel. Het boek is daarna te koop bij boekhandel Elckerlijc en kost 19,95 euro. (Foto: Peter de Koning).

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Meubelmakerijdenberg Geld en Makelaardij Proef Culinair Peijnenburg Verzuimbegeleiding Geerts advies Gemeente Boxtel Modecentrum Frans Theelen Café zaal Kloosterzicht Huidtherapie Beleef Boxtel Olieenzo