03:51:09    zaterdag, 04 juli 2020
brabants centrum logo
Vrijdag, 12 oktober 2012 09:15 uur, laatst gewijzigd op 12 oktober 2012 09:24 uur

Boek over Airbornes in Kampina

Boek over Airbornes in Kampina

Op de foto: Archiefopname van een groep Airbornes in de Kampina bij Boxtel. (Foto: collectie Gied Segers, archief Heemkundekring Boxtel).

Met de publicatie van Kampina Airborne en de inrichting van een expositie in het bezoekerscentrum van oertijdmuseum De Groene Poort wordt binnenkort het complete verhaal verteld over de luchtlandingstroepen die kort voor de bevrijding van Boxtel in natuurgebied Kampina verborgen werden gehouden.

Peter van der Linden uit Oisterwijk en Han van den Bosch uit Boxtel hebben de geschiedenis tot in het kleinste detail gereconstrueerd en zelfs de namen van alle ondergedoken militairen achterhaald.

Drie jaar hebben Van der Linden en Van den Bosch aan het project gewerkt. Vergeten of verloren gewaande collecties van oud-verzetsmensen werden getraceerd, zelfs in archieven in Washington en Londen werden unieke documenten gevonden. En met enkele nog in leven zijnde verzetsmensen of hun nazaten werden interviews gehouden. Allemaal bedoeld om het ultieme verhaal van de Airbornes in de Kampina te kunnen vertellen.

Daarin is het tweetal geslaagd. Nooit eerder vertoonde foto’s zijn boven water gekomen, net als dagboeken, brieven, oorkondes en unieke attributen zoals wapens, fototoestellen en onderdelen van de zweefvliegtuigen die ver verwijderd van de landingsplaats bij Arnhem in het buitengebied van Boxtel landden. ,,Het verhaal lijkt nog het meest op een spannend jongensboek”, zegt Van der Linden.

Het boek ’Kampina Airborne’ wordt zondag 21 oktober - de dag waarop Boxtel dit jaar de bevrijding herdenkt - officieel gepresenteerd in bezoekerscentrum De Groene Poort. Dan wordt ook de tentoonstelling geopend die hier tot 1 april 2013 te zien is. Lees meer in Brabants Centrum van 11 oktober.

Auteur: Marc Cleutjens

Printen

printen

Delen met:

FaceBook Twitter

Tags

Advertenties

Doornmalen electro EmielTechniek Uitvaartonderneming Bijnen Meubelmakerijdenberg Huidtherapie buisman optiek Podium Boxtel Alfa Filipe Geld en Makelaardij Geerts advies Beleef Boxtel Olieenzo Toverboom TopSlank Elan Bikes support