23:23:22    zondag, 16 juni 2019
brabants centrum logo
Zondag, 03 juni 2012 13:00 uur, laatst gewijzigd op 04 juni 2012 10:54 uur

Bloedprocessie trekt niet uit

Bloedprocessie trekt niet uit

Op de foto: Bestuurslid Maria Boleij brengt het slechte nieuws. ,,Jammer jongens, maar de processie kan echt niet uittrekken." (Foto: Peter de Koning).

Rond halfdrie heeft het bestuur van de Heilig Bloedstichting zondagmiddag besloten dat de Heilig Bloedprocessie niet uittrekt. Geen 'groot gelui der klokken' dus om even voor drieën uit de Sint-Petrustoren. Deelnemers worden weer afgeschminkt of keren om zonder zich in de historische kleding te hijsen.

's Ochtends om elf uur kwamen in het zaaltje boven de bibliotheek de naaisters van de Heilig Bloedprocessie bij elkaar. De stemming is breekbaar, er heerst een ’strijd’ tussen realisten en optimisten. Gaat de processie door of niet? ,,Natuurlijk!”, roept er één. ,,Ik vrees het ergste”, denkt een ander.

Maria Boleij, bestuurslid van de Heilig Bloedstichting, kreeg om 08.30 uur al het eerste van vele telefoontjes. Of de processie doorgaat, wilde de beller weten. Maar die beslissing valt pas rond 14.30 uur, een half uur voor vertrek. Boleij kijkt nog eens naar buiten. Haar gezicht staat op onweer. ,,En ook al wordt het droog, hoe moet dat met de kleding als de straten nog nat zijn? De dikke zware sleepstof van de schrijndragers bijvoorbeeld, die moest vorig jaar ook al naar de stomerij. De Paarse Dames vormen niet zo’n probleem, die laten gewoon hun sleep thuis.”

De schrijndragers thuis laten is natuurlijk geen optie. Het is al erg genoeg dat het kinderkoortje van de St. Petruskerk ontbreekt. ,,Volgens mij voor het eerst. Ze zijn op kamp, precies in dit weekend. Erg jammer, want deze mooie groep zingt het Lied van het Heilig Bloed”, zucht Boleij. Daar is duidelijk het laatste woord nog niet over gezegd.

Dan komt een collega binnen. ,,Volgens Buienradar is het om 13.00 uur droog!”, roept ze vrolijk. En ja, in de verte lijkt de grijze lucht wat lichter te worden. Maar ja, heeft Buienradar de processiegangers vorig jaar ook niet lelijk gefopt? En zo blijft de stemming in het zaaltje gemengd. ,,Wist ik het maar. Ik ben ook Onze Lieve Heer niet”, constateert Boleij. En dan resoluut: ,,Kom op, we gaan aan de gang. Mocht het doorgaan, dan moet straks alles klaar zijn. Dus we hebben geen keus.”

De vele sigarendozen met naalden, spelden en klosjes garen gaan open. Corsages komen op tafel voor een laatste behandeling. In de Sint-Petrusschool druppelen de eerste deelnemers binnen. De regen is even gestopt , dus wie weet. Toon Slaats, voorzitter van de Heilig Bloedstichting, neemt rond 14.30 uur de beslissing. De regen houdt aan en dus wordt de stoet afgelast.

Teleurstelling bij de organisatoren en bij veel deelnemers. Ook bij de groep verspieders. Zij maken van de nood een deugd: ,,Willem, tap de glazen maar vol", luidt de opdracht aan kastelein Willem Voets van bar Becoloth die zoals gebruikelijk een barretje heeft ingericht op het schoolplein.

In de Sint-Petruskerk werd later op zondagmiddag wel de traditionele slotplechtigheid gehouden. Die werd muzikaal opgeluisterd door de Gildenbondsharmonie.

Auteur: Peter de Koning

Advertenties